Cupa Memorială Lenke Ziszovits Popper la tenis

De Gavril Nutiu
Cupa Memorială Lenke Ziszovits Popper la tenis
Terenurile de tenis ale CS Voinţa vor găzdui în perioada 28-29 iunie întrecerile turneului pentru copii dotat cu Cupa Memorială Lenke Ziszovits Popper.

Competiţia este organizată de Asociaţia Tikvah Oradea, DJST Bihor şi CS Voinţa şi se adresează copiilor cu vârsta de 8-11 ani. Turneul se află la cea de-a doua ediţie şi cinsteşte memoria multiplei campioane a României Lenke Ziszovits Popper (1909-1944), victimă orădeană a Holocaustului. Aceasta a fost una din jucătoarele emblematice ale tenisului de câmp românesc din perioada interbelică. A fost de mai multe ori campioană a României şi s-a remarcat la numeroase turnee internaţionale din Ungaria, Austria, Bulgaria, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Turcia. A fost prima sportivă din România decorată de Regele Carol al II-lea cu Ordinul „Meritul Sportiv”. „Este interesant faptul că la un moment dat, în jurul anilor ’30, cele mai bune trei jucătoare de tenis din România erau orădence: Lenke Ziszovits Popper, Klara Somogyi-Hensch şi Magda (Bereczki) Berescu Rurac”, afirmă prof. Ştefan Maroti, autorul unei lucrări monografice ale tenisului din Oradea în perioada 1895-1944.

Din nefericire, Diktat-ul de la Viena a marcat în mod cumplit soarta celor circa 30.000 de evrei care locuiau în Oradea acelor ani. Administraţia horthystă instaurată în oraşul nostru în perioada 1940-1944 a deportat în masă în lagărele morţii din Polonia şi Germania populaţia evreiască, nefiind cruţaţi nici sportivii săi de elită. Lenke Ziszovits Popper a fost deportată la Auschwitz împreună cu fetiţa ei în vârstă de numai nouă luni, Zsuzsa, ambele pierind acolo în anul 1944. „Suntem onoraţi de faptul că vom găzdui turneul memorial Lenke Ziszovits Popper. Orădenii trebuie să cunoască povestea acestei foste mari sportive a oraşului nostru, jertfa ei nu trebuie uitată”, a afirmat directorul CS Voinţa, Mircea Drăgoi.

Turneul dotat cu Cupa Memorială Lenke Ziszovits Popper va începe sâmbătă la ora 9:00, iar finale sunt programate duminică. Se va juca pe tabouri de 32, atât la fete cât şi la băieţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !