Dau trendul în obstetrică şi ginecologie

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Dau trendul în obstetrică şi ginecologie
„Ori de câte ori cel puțin doi medici discută despre meseria lor, cei care profită de această discuție sunt pacienții lor!”

Aceasta este una dintre axiomele după care acţionează reputatul medic ginecolog conf. univ. dr. Petru Chitulea. În aceste zile, domnia sa a transformat Oradea în capitala europeană a obstetricii şi ginecologiei, reuşind să aducă sub acelaşi acoperiş somităţi din ţară şi din străinătate. 200 de medici din România şi 45 de invitaţi din străinătate dau tendinţele în obstetrică şi ginecologie. Se întâmplă la cel de-al X-lea Congres Româno-German de Obstetrică şi Ginecologie, al cărui preşedinte este dr. Petru Chitulea. Două societăți științifice de prestigiu, în domeniul obstetrică – ginecologie, Societatea Româno – Germană de Obstetrică Ginecologie, înființată în urmă cu mai mult de un deceniu de acad. Prof. emerit. dr. Ioan Munteanu- părintele fertilizării în vitro în România, și Fundația Internațională „Egon and Ann Diczfalusy” organizează un Congres comun, sub egida Federației Internaționale de Obstetrică Ginecologie (FIGO), organizaţie cotată drept „Vaticanul ginecologiei”.

La eveniment participă medici de primă mână din Statele Unite ale Americii (David Archer), Italia (Giuseppe Benagiano), Spania (Cabero Roua – secretarul general al FIGO), Germania (Thomas Rabe, vestit în endocrinologia ginecologică), Ungaria (Gyorgy Bartfai), Novisad (Tihomir Vejnovic), dar şi cei mai buni medici ginecologi din ţară. Thomas Rabe este autorul unui tratat de contracepţie, Tihomir Vejnovic este autorul celei mai moderne metode de operaţie cezariană, metodă pe care doctorul Petru Chitulea o practică la Oradea încă din 2009, iar un reputat specialist din Germania, cel care a demonstrat ce se întâmplă în sufletul femeii însărcinate şi cum influenţează această stare funcţionarea ei sunt invitaţii doctorului Chitulea.

Printre participanţi se află doctorul Doru Anastasiu, decan UMF Timişoara, dar şi şeful Clinicii Polizu din Bucureşti, doctorul Nicolae Suciu, un bihorean care face cinste României în toată lumea. Nicolae Suciu este profesor universitar la Catedra de Obstetrică Ginecologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, deţinător al Ordinului Meritul Sanitar în grad de Ofiţer; inclus în: „Top 100 health professionals 2006 and such standards testament to the efforts made by said individual in the arena of Modern Medicine”, sub egida: The Internațional Biographical Center, Cambridge, U.K., câştigător al unei burse la Kyorin University of Mitaka City Tokio, Japan, prof. Mitsutoshi Iwashita, membru în colectivul de cercetare pentru realizarea unui produs biologic activ cu aplicare în medicină sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale. Şi pentru a înţelege exact dimensiunile profesionalismului doctorului Suciu spunem doar că în Japonia a lucrat cu doctorul Nakamura, cel care a condus echipa de medici care a reuşit să o sprijine pe Impărăteasa Japoniei să dea un urmaş la tron Casei Regale.

Şcoală a valorilor

Aşa cum spunea şi profesor dr. Doru Anastasiu de la Timişoara, „marele câştig al congresului este faptul că aici participă şi tineri rezidenţi, care îşi prezintă lucrările de cercetare- şi îl felicit pe doctorul Chitulea că nu a pus o taxă de participare mare pentru ei. Aşa cum ni s-a întâmplat la rândul nostru, când am participat la astfel de evenimente tineri fiind, vedeam oameni despre care citisem doar în cărţi, în tratate. Acest congres este o şcoală pentru tinerii noştri, un mijloc de formare al valorilor”.

La această manifestare științifică se vor dezbate ultimele cuceriri ale ştiinţei în domeniul obstetricii și ginecologiei mondiale, cu un accent deosebit asupra aplicării lor în practica medicală.

În cadrul congresului vor fi dezbătute subiecte de endocrinologie ginecologică, teme de obstetrică, patologie obstetricală, despre nașterea prematură, despre avort, despre teme actuale în ginecologie, cum este endometrioza, chirurgia minim invazivă în ginecologie, despre hipertensiunea arterială în sarcină, contracepţia la femei, a dezvăluit ginecologul Petru Chitulea, preşedintele congresului.

Cezariana astăzi- indicaţii tehnice, complicaţii este tema abordată de dr. Petru Chitulea, Monitorizarea fătului- tema adusă în actualitate de prof. dr. György Bártfai, Comportamentul fetal în timpul sarcinii cu risc ridicat- aspectul abordat de prof. dr. Snezana Rakic. La secțiunea cezariană va fi prezentată tehnica Vejnovic şi se vor realiza transmisiuni live din sala de operaţie, aspecte prezentate de conf. dr. Petru Chitulea şi prof. dr. Tihomir Vejnovic. Tulburări ale dispoziției și tranziții hormonale: UPS & Downs este lucrarea prezentată de prof. dr. Thomas Rabe. Rezultatele congresului, concluziile vor fi afişate pe site-ul Societăţii Române de Ginecologie, a anunţat profesor dr. Nicolae Suciu, cu scopul de a fi accesibile şi celor care nu au putut participa la congres.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor