De ce se tem românii?

De Dan Birta
1Comentariu
foto: gandul.info
foto: gandul.info
Înrăutăţirea stării de sănătate, diminuarea veniturilor şi pierderea locului de muncă sunt principalele temeri ale românilor.


Înrăutățirea stării de sănătate rămâne principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 26,9% dintre opțiuni (față de 24% în aprilie), potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Urmează diminuarea veniturilor, cu 15,1%, (față de 18,2% în aprilie), respectiv pierderea locului de muncă, cu 14,6% (față de 15,5% în aprilie). Posibilitatea unui conflict/război în zonă îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenți, față de 14,4% în aprilie.

În topul îngrijorărilor urmează creșterea prețurilor, cu 9,3% dintre opțiuni, în scădere de la 12,7%. Diferența de 3,4 procente între sondajul din luna iulie și cel din luna aprilie trebuie pusă fără îndoială pe seama reducerii la 9% a TVA la alimente și băuturi nealcoolice, în contextul în care majoritatea românilor (60,8%) declară că a observat o reducere a prețurilor la aceste produse, ca urmare a aplicării măsurii.

Creșterea prețurilor este urmată în clasamentul surselor de anxietate de instabilitatea politică, care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 6,8% dintre respondenți. Este de remarcat că procentul se dublează față de sondajul din luna aprilie pe fondul speculațiilor legate posibilitatea unei demisii a premierului, dar și a războiul deschis dintre acesta și președintele Iohannis. 5,6% dintre români sunt îngrijorați de posibilitatea producerii unor calamități naturale (față de 5,3% în aprilie), iar 1,9% dintre respondenți se arată preocupați de deteriorarea mediului înconjurător (față de 2% în aprilie). 5% dintre respondenți se declară îngrijorați de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,7%.

Reducerea TVA la alimente

Întrebați dacă au observat personal o reducere a prețurilor ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 9% pentru alimente și băuturi nealcoolice, 60,8% dintre români răspund afirmativ. Nu au observat o asemenea scădere a prețurilor 35,2% dintre respondenți, iar 4,1% nu știu sau nu răspund.

Aparent în mod paradoxal față de răspunsurile la întrebarea precedentă, 53,6% dintre români consideră că viața lor a devenit mai grea în ultimii trei ani de zile, în timp ce 41% apreciază că viața lor este ceva mai bună. Întrebarea implică însă o evaluare complexă asupra traiului de zi cu zi, în raport cu care, chiar dacă are o importanță semnificativă, evoluția prețurilor produselor care fac parte din coșul zilnic este doar unul dintre factorii luați în calcul. 5,4% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la întrebare. Pentru prima dată în acest an procentul românilor care consideră că țara se îndreptă într-o direcție bună scade sub pragul celor 50 de procente. Astfel, 46,7% dintre respondenți consideră în luna iulie că România se îndreaptă într-o direcție bună (față de 50,8% în aprilie), 41,8% sunt de părere că direcția este greșită (față de 36,1% în aprilie), iar 11,5% nu știu sau nu răspund (față de 13,2% în aprilie).

Explicația pentru scăderea optimismului românilor față de direcția în care se îndreaptă țara trebuie căutată pe de o parte în diluarea firească a entuziasmului electoral, care s-a manifestat imediat după alegerile de la sfârșitul anului trecut. Pe de altă parte, în calcul trebuie luate însă și efectele generate de reactivarea conflictualității și a unui climat de instabilitate, ca elemente care vin în contradicție cu așteptările legate de o nouă era politică ale unei părți importante a electoratului.

Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015 pe un eşantion de 1.075 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor