De unde ni se ascultă telefoanele?

De Cristian Horgoș
4Comentarii
În Arad google maps indică punctul de interceptare, nu însă şi în Oradea
În Arad google maps indică punctul de interceptare, nu însă şi în Oradea
SRI este singura instituţie din România competentă să efectueze interceptări telefonice, astfel că şi DNA, DIICOT şi SIE apelează la SRI când au „undă verde” pentru cercetări.

Iată însă că, potrivit mai multor site-uri, portalul Google Maps localizează puncte de „Ascultare urmărire şi interceptare telefon mobil” în Arad, Timişoara, Cluj, Bucureşti, Galaţi etc.

Pentru Oradea, Google Maps nu mai oferă un rezultat în acest sens, însă alte două site-uri indică pe strada Mihail Kogălniceanu un astfel de punct de interceptare. Până aseară, la închiderea ediţiei, nu am primit o reacţie din partea SRI privind oportunitatea desecretizării acestor locaţii de interceptare.

Aradon.ro arăta joi că Google Maps localizează puncte de „interceptare telefonică” în Arad, Oradea, Timişoara etc.

Potrivit portalului Arad Online (www.aradon.ro), Google Maps localizează un punct de „Ascultare urmărire şi interceptare telefon mobil” în Arad, pe Calea Timişorii.
Potrivit site-ului jeka.ro, în Timişoara un punct de interceptare telefonică ar fi pe strada Ady Endre.

Iar site-ul Stiridecluj.ro semnalează că o scanare a Pieţei 1 Mai, din Cluj-Napoca, cu programul Google Map, indică faptul că în zonă este amplasat un centru de «ascultare, urmărire şi interceptare telefon mobil».

Unde, în Oradea?

În Oradea, site-urile neoficiale mojostreet.com şi mygola.com surprind un astfel de punct de interceptare telefonică la un imobil cu număr specificat de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Ori, în România, toate instituţiile în drept să efectueze interceptări telefonice cu mandat de la judecător (DNA, DIICOT, SIE) o fac prin intermediul SRI întrucât doar instituţia SRI a fost investită de Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) ca „unică autoritate competentă să intercepteze convorbiri telefonice pe teritoriul României”.
Ca atare, am încercat ieri să obţinem de la Biroul de Presă al SRI un punct de vedere privind o eventuală violare de către site-uri precum Google Maps a unor aspecte de secretizare privind aşa-numitele puncte de „Ascultare urmarire şi interceptare telefon mobil”. Iar ofiţerul responsabil de Relaţii cu Presa, Sorin Sava, ne-a promis că ne va remite un răspuns după o documentare asupra aspectelor semnalate.

Până atunci, poate e interesant să notăm că sunt şi site-uri care prezintă detaliat metode prin care îţi poate fi ascultat telefonul (riscograma.ro) sau care prezintă soluţii şi telefoane anti-interceptare (http://anti-interceptare.weebly.com).4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor