Debut literar la 16 ani. Poezie scursă din „lacrima unui vis neînplinit”

De Veronica Bursaşiu
Debut literar la 16 ani. Poezie scursă din „lacrima unui vis neînplinit”
Alex Lascu a descoperit doi mentori adevăraţi la Cenaclul Internaţional „Prietenii Poeziei”: Pe Dan H. Popescu şi Ionuţ Caragea.

„În lumea ultratehnologizată în care trăim, descoperirea unor tineri pasionaţi de poezie reprezintă un adevărat miracol. Este semnul că poezia nu este pe moarte, este semnul că viitorul spiritual al omenirii se află pe mâini bune”, scrie poetul Ionuţ Caragea în prefaţa cărţii semnată de Alex Lascu „E o lume între noi”.

La 16 ani, elevul din clasa a X-a de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Alex Lascu intră în rândul poeţilor care îşi văd creaţiile strânse într-un volum. Lansarea cărţii „E o lume între noi” are loc joi, 9 mai, ora 16:30, în amfiteatrul Bibliotecii Gheorghe Şincai din Oradea în cadrul unui eveniment literar organizat de Cenaclul Internaţional „Prietenii poeziei”. Cartea a apărut la Editura Fides din Iaşi, 2019.

Responsabili cu îndrumarea tânărului poet au fost scriitorii Ionuţ Caragea şi Dan H. Popescu, coordonatori ai cenaclului. Prefaţa volumului e scrisă de Ionuţ Caragea, iar tehnoredactarea e realizată de Dumitru Scorţanu. Ilustraţia de pe coperta 1 poartă semnătura Dianei Ciocic. Într-un interviu dat colegilor lui de la Logopaper, Alex a mărturisit că prima lui poezie a fost o minipoezie, dedicată unei colege de clasă. Atunci nu îl interesa poezia, dar se „antrena” rezolvând integrame.

Dorinţa de a rescrie poezie i-a fost reaprinsă de… profesoara de chimie Mirela Ardelean. Se întâmpla în urmă cu trei ani, când profesoara Mirela Ardelean şi elevii ei Andrei Oros şi Raul Ştefan-Pantiş au organizat un concurs de poezie în cadrul unui proiect ecologic ce viza conştientizarea pericolului de poluare a Peţei.

„Doamna profesoară a organizat un concurs de poezie despre pârâu. Eu am compus o poezie, dar concursul de poezie nu s-a mai ţinut, din lipsa de participanţi. Am arătat totuşi poezia doamnei profesoare, iar dumneaei a rămas impresionată la vederea versurilor, fapt ce mi-a dat aripi”, şi-a amintit Alexandru Lascu în interviul acordat pentru Logopaper.ro.

Tânărul recunoaşte că hârtia e un fel de confidentă şi aşa se naşte poezia.

„Alex Lascu a început să caute răspunsul la întrebările cele mai importante ale vieţii şi nici măcar nu a împlinit 17 ani. Pentru această căutare, el apelează la sentimentele sale cele mai pure, la introspecţie şi extrospecţie, la imaginaţie şi ludic. .. O lume a cuvintelor, o lume a amintirilor care prind viaţă şi îl îmbrăţişează cu neîntinată afecţiune, o lume ca o rugăciune pentru toţi fiii rătăciitori ai Terrei.

De fapt, tânărul respectă arhetipul divin al creaţiei, fiindcă la început a fost cuvântul de la care a pornit totul, cuvântul pe care unii l-au înţeles, l-au respectat şi i s-au dăruit întru totul. … Aşadar, lumea pe care poetul o construieşte între el şi muză este o lume simbolică, scursă din lacrima unui vis neînplinit”, spune Ionuţ Caragea despre Alex Lascu şi poezia lui.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !