Declararea veniturilor din inchirieri

De Dan Birta
Pentru camerele închiriate în scop turistic se plăteşte impozit de 16%
Pentru camerele închiriate în scop turistic se plăteşte impozit de 16%
Contribuabilii sunt oblihaţi să depună, până la 31 ianuarie, declaraţia de venit estimat sal normă de venit.

Potrivit unei modificări aduse Codului fiscal, cu aplicare de la date de 1 ianuarie 2012, veniturile obţinute de proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor. Contribuabilii care realizează astfel de venituri datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit. „Aceşti contribuabili au obligaţia să depună până la 31 ianuarie inclusiv, pentru fiecare an fiscal, declaraţia privind venitul estimat/normă de venit pentru anul în curs şi fişa capacităţii de cazare”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Norma pe 2013

Pentru anul 2013, potrivit Deciziei 3.309/2012 a DGFP, norma de venit la închirierea de camere în scop turistic este de 2.800 pe an.

Organul fiscal stabileşte impozitul anual pe baza declaraţiei depuse de contribuabil prin aplicarea cotei de 16% asupra normei de venit .

Plata impozitului se efectuează în cursul anului, în două tranşe egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv.

Normele de venit stabilite, pot fi consultate la Administraţiile Finanţelor Publice teritoriale precum şi la sediul DGFP Bihor – afişier etaj III sau camera 303.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate structurilor de asistenţă a contribuabililor din cadrul administraţiile finanţelor publice teritoriale.

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !