Declararea veniturilor pentru contributia la pensie

De Dan Birta
1Comentariu
Ghişeele Fiscului se aglomerează la sfârşit de lună
Ghişeele Fiscului se aglomerează la sfârşit de lună
Până la 31 ianuarie persoanele fizice trebuie să depună o declaraţie privind venitul asigurat în sistemul public de pensii.

Reducerea birocraţiei este doar vorbă în vânt la români. În fiecare an firmele şi persoanele fizice se trezesc cu fel de fel de declaraţii nou apărute pe care trebuie să le depună la Fisc. Ultima de acest gen este Declaraţia 600 – „Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”. Aceasta reprezintă baza lunară de calcul pentru contribuţiile sociale la pensie şi are ca termen de depunere data de 31 ianuarie 2013.

De la 1 iulie 2012, contribuţiile de asigurări sociale ale bihorenilor /CAS/ pentru pensie, datorate de persoanele fizice, sunt administrate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Cine depune şi unde?

Contribuţiile la pensii datorate de persoanele fizice vor fi achitate la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul unităţilor fiscale în raza cărora sunt luaţi în administrare contribuabilii. Formularul D 600 trebuie depus de către întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, persoanele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Nu depun această declaraţie persoanele care au şi calitatea de salariat, pensionar sau şomer.

Cum se completează?

Declaraţia formular 600 se completează pe modelul şi potrivit instrucţiunilor de completare prevăzute de OPANAF nr. 874/2012. Venitul bază de calcul, care trebuie trecut în declaraţie, este venitul declarat. Acesta nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori acest câştig. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ep 2013 a fost de 2.223 de lei. Deci venitul bază de clacul nu poate fi mai mic de 778 de lei/lună. Contribuţia minimă lunară plătită de o persoană fizică la pensie va fi de 31,3% din acest venit, adică 243,5 lei.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la administraţiile finanţelor publice teritoriale sau DGFP Bihor, Oradea str. D.Cantemir, nr. 2b, camera 303 sau telefon 0259.433.056.

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor