Deducere personală pentru ambii părinţi

De Dan Birta
1Comentariu
Ambii părinţi beneficiază de deduceri personale
Ambii părinţi beneficiază de deduceri personale
Pentru copiii minori aflaţi în întreţinere pot beneficia de deducere personală ambii părinţi.

Potrivit ultimelor modificări ale Codului fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2016, ambii părinţi ai copilului minor vor beneficia de deducere personală.

Condiţia este să fie angajaţi cu un salariu lunar brut mai mic de 3.000 de lei. Deducerea personală se stabileşte în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat de un salariat şi variază în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere.

Deducerea personală se va acorda doar la locul de muncă unde salariatul are funcţia de bază declarată.

Pentru persoanele persoanele fizice care au un venit lunar brut sub 1.500 de lei inclusiv, deducerea se acordă astfel: pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 300 de lei; pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 400 de lei; pentru contribubilii care au două persoane în întreţinere – 500 de lei; pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 600 de lei şi pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 800 de lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 de lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Persoane întreţinute

Persoană aflată în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului ori soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile sau neimpozabile, sunt mai mici de 300 de lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. 0), w) şi X) şi/sau ale pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă o persoană (alta decât minorii) este întreţinută de mai mulţi contribuabili, atunci suma ce reprezintă deducerea personală se va atribui unui singur contribuabil, aşa cum se înţeleg părţile.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor