Delicii culinare la Şaguna

De Crina Dobocan
Delicii culinare la Şaguna
Liceenii de la „Andrei Şaguna” şi cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş vor realiza bucate pascale.


Liceenii de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” şi colegii lor de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş au explorat universul gastronomic al lumii rurale româneşti din Transilvania. În cadrul proiectului judeţean „Tradiţii culinare româneşti”, elevii de la specializările turism şi alimentaţie de la cele două instituţii de învăţământ au organizat o activitate în care au încercat să gătească bucate tradiţionale „ca la mama acasă”.

„Obiectivul proiectului este ca, în spaţiul cu dotări performante de laborator gastronomic pe care-l deţine unitatea noastră, elevii să exploreze la modul cel mai concret specificul culinar din zona transilvăneană. Prima activitate, organizată în luna martie, când sărbătorim prezenţa femeii şi a mamelor în familie, s-a vrut şi un omagiu şi un exerciţiu de reiterare a gesturilor prin care gospodinele ştiu să aştearnă rapid şi gustos o masă pentru familie”, a spus prof. Anca Curpaş, unul dintre profesorii care i-au coordonat pe elevi.

Meniuri gustoase

Activitatea s-a derulat sub formă de concurs. Astfel, elevii, împărţiţi în patru echipe, într-un timp de execuţie prestabilit, au parcurs cu rigoare paşii de analiză calitativă şi de procesare a ingredientelor, de prezentare şi de examinare a produselor realizate conform criteriilor impuse de tehnica industriei alimentare şi de servirea clientului. Pufoasele clătite cu dulceaţă, mămăliga „taci-şi-nghite” cu brânză şi smântână au devenit, graţie măiestriei elevilor şi a profesorilor coordonatori (Tabita Gabor, Mihaela Hana, Ana Matica din partea Colegiului „Ioan Ciordaş”, respectiv Virginia Ciurez şi Anca Curpaş de la „Andrei Şaguna”), cele mai gustoase şi apetisante meniuri prezentate.

A doua activitate din proiect se va desfăşura la Beiuş, unde participanţii vor pregăti bucate pascale din aceeaşi zonă a ţării. În proiect sunt implicaţi şi elevii de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea. Aceştia li se vor alătura şaguniştilor şi beiuşenilor etalând însă meniuri estivale prezentate la târgurile transilvănene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !