Deschiderea Anului Milostivirii în Catedrala din Oradea

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Enoriașii au umplut Catedrala Sf. Nicolae
Enoriașii au umplut Catedrala Sf. Nicolae - © Foto: egco.ro

Anul Jubiliar al Milostivirii a fost deschis la Oradea de PS Virgil Bercea în prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale Piero Marini fost ceremonier al Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, al Papei Benedict al XVI-lea şi al PS László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Ritualul deschiderii porţii sfinte a fost inspirat din slujba Utreniei din noaptea Învierii, făcându-se obişnuita procesiune în jurul Catedralei, după care a urmat dialogul: “Deschideţi , boieri mari, porţile voastre, şi voi, porţi veşnice, ridicaţi-vă, ca să intre Împăratul măririi / Cine este Acesta Împăratul măririi? Domnul Cel tare şi puternic, Domnul Cel tare în război ”, inspirat din Psalmul 44.

A urmat apoi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la care au concelebrat alături de Preasfinţiile lor şi preoţii Eparhiei de Oradea, alături de credincioşi şi asociaţiile eparhiale.

Arhiepiscopul Piero Marini, a ţinut celor prezenţi o predică în care a fost evocată personalitatea Sfântului Ioan Paul al II-lea, lângă care a stat 14 ani, fiind ceremonierul pontifical.

În cadrul Sfintei Liturghii, Virgil Bercea a dăruit crucea pectorală lui Piero Marini, ca semn de mulţumire pentru participarea la deschiderea Anului Milostivirii din Eparhia de Oradea.

Anul Jubiliar coincide cu aniversarea celor 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican al II-lea. O specificitate a acestui An Sfânt extraordinar o reprezintă faptul că nu va fi celebrat doar la Roma, ci şi în toate eparhiile şi diecezele din lumea întreagă.

În Anul Milostivirii se pot obţine indulgenţe pentru păcatele făcute. Cuvântul indulgenţă înseamnă îngăduire. Prin indulgenţă nu ni se iartă nici un păcat, dar numai pedeapsa vremelnică ce trebuie să o îndurăm pentru păcatele iertate. Puterea de a da indulgenţe izvorăşte din cuvintele lui Cristos: «Orice veţi dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri». (Matei 16. 19; 18, 18).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !