Din barcă, la strâns de gunoaie

De Simona Albinaru
Deşi a a plouat cu găleat au fost strânşi 8,5 mc de deşeuri
Deşi a a plouat cu găleat au fost strânşi 8,5 mc de deşeuri
ABA Crişuri, în parteneriat cu Master Adventure şi Salvamont Bihor au igienizat cele mai importante tronsoane din defileul Crişului Repede.

Voluntari din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, alături de ghizi din cadrul firmei Master Adventure si Serviciul Judeţean Salvamont Bihor au organizat miercuri un altfel de rafting. De data aceasta, participanţii s-au echipat cu veste, căşti de protecţie şi padele, dar nu pentru a explora Crişul Repede, ci pentru a igieniza cursul de apă.Acţiunea a mobilizat 40 de voluntari şi s-a desfăşurat pe tronsonul Şuncuiuş-Vadu Crişului. Nu mai puţin de 10 km au fost străbătuţi fie din barcă, fie de pe mal. Au fost organizate patru puncte de igienizere, amonte şi aval de Cascada Vadu Crişului, acolo unde accesul pe mauluri este posibil numai din barcă.„Se pare că, încă este destul de dificil să respectăm legea, să respectăm natura, să ne respectăm pe noi. Acţiunea de azi s-a vrut un semnal de alarmă atât pentru autorităţile locale, riverani, cât şi pentru turiştii din Bălnaca, Şuncuiuş şi Vadu Crişului.” a menţionat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A. Crişuri.

Gunoaie

Datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile s-au strâns doar 8,5 mc deşeuri. De la PET-uri, ambalaje, textile, conserve, saltele până şi mobilier, toate s-au agăţat în vegetaţia de pe maluri sau în bolovani. Din păcate, doar o anumită parte din deşeuri a putut fi colectată întrucât, deşeurile feroase, de exemplu, au fost imposibil de transportat cu barca.În fiecare lună, formaţiile de lucru din cadrul ABA Crişuri, pe lângă activităţile specifice de întreţinere şi exploatare a lucrărilor hidrotehnice, desfăşoară şi acţiuni de igienizare pe cursurile de apă. În medie, lunar se colectează între 15 şi 25 de mc de deşeuri. Atât autorităţile locale, localnicii cât şi turiştii au obligaţia de a respecta legea şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, depozitarea deşeurile pe cursurile de apă rămâne încă o problemă care afectează nu doar calitatea apelor, dar şi activităţile socio-economice din vecinătate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !