Din barca, la strans de gunoaie

De Simona Albinaru
1Comentariu
Din barca, la strans de gunoaie
ABA în parteneriat cu Master Adventure, au igienizat cele mai importante tronsoane din defileul Crişului Repede.

Voluntari din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, alături de ghizi din cadrul Master Adventure au organizat un altfel de rafting. De data aceasta, participanţii s-au echipat cu veste, căşti de protecţie şi padele, dar nu pentru a explora Crişul Repede, ci pentru a igieniza cursul de apă.

Acţiunea a mobilizat 23 de voluntari şi s-a desfăşurat pe tronsonul Şuncuiuş-Vadu Crişului. Nu mai puţin de 10 kilometri au fost străbătuţi fie din barcă, fie de pe mal. Au fost organizate patru puncte de igienizere, amonte şi aval de Cascada Vadu Crişului, acolo unde accesul pe maluri este posibil numai din barcă.

Gunoaie

„Acum, că debitul râului a scăzut, au ieşit la iveală deşeurile transportate în perioada de ape mari. Turistul vine, stă câteva zile, lasă gunoaie şi apoi pur şi simplu pleacă, de parcă ar fi de datoria râului să cureţe malurile. Se pare că încă este destul de dificil să respectăm legea, să respectăm natura, să ne respectăm pe noi. Acţiunea de azi s-a vrut un semnal de alarmă atât pentru autorităţile locale, riverani, cât şi pentru turiştii din Bălnaca, Şuncuiuş şi Vadu Crişului”, a menţionat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

În cele patru ore de igienizare s-au strâns aproximativ 10,8 mc deşeuri. De la PET-uri, ambalaje, textile, conserve, saltele până şi mobilier, toate s-au agăţat în vegetaţia de pe maluri sau în bolovani. Din păcate, doar o anumită parte din deşeuri a putut fi colectată, întrucât deşeurile feroase, de exemplu, au fost imposibil de transportat cu barca.

În fiecare lună, formaţiile de lucru din cadrul ABA Crişuri, pe lângă activităţile specifice de întreţinere şi exploatare a lucrărilor hidrotehnice, desfăşoară şi acţiuni de igienizare pe cursurile de apă. În medie, lunar se colectează între 15 şi 25 de mc de deşeuri. Atât autorităţile locale, localnicii cât şi turiştii au obligaţia de a respecta legea şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, depozitarea deşeurilor pe cursurile de apă rămâne încă o problemă care afectează nu doar calitatea apelor, dar şi activităţile socio-economice din vecinătate.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor