Discuții despre securitate între experți NATO

De Alexandru Guiaș
Discuții despre securitate între experți NATO
Peste 100 de experți în domeniul securității din țările membre şi partenere NATO sunt prezenți la Bucureşti, la lucrările celui de-al doilea atelier internațional din cadrul proiectului „Capabilităţile poliţiei de stabilitate NATO în contextul provocărilor de securitate emergente”.

Deschiderea atelierului a avut loc luni, 27 februarie, în prezenţa secretarului general adjunct pentru Investiţii în Apărare al NATO, Ernest J. Herold, și a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Jandarmeria Română a fost gazda evenimentului, având calitatea de „naţiune sponsor” în cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate (NATO SP COE). Scopul urmărit este acela de promovare, cu sprijinul Consiliului Atlanticului de Nord, a capabilităților forțelor de tip jandarmerie de a gestiona misiunile de poliție în cadrul NATO.

Atelierul de lucru se desfăşoară în perioada 27 februarie – 02 martie, la Palatul Parlamentului şi la sediul Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române. La atelierul de lucru iau parte şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, precum şi ai Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei Române.

Jandarmeria Română este reprezentată de col. Lucian Gavrilă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Management Operaţional al IGJR şi viitor comandant al EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană) şi lt.-col. Sebastian Cucoș – director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti.
Conform unui comunicat al Jandarmeriei Bihor, iniţiativa proiectului vine ca urmare a summit-ului NATO de la Varşovia din anul 2016, ocazie cu care NATO a identificat nevoia de accentuare a implicării în domeniul operaţiilor de stabilitate. Primul atelier de lucru s-a desfăşurat în Roma, Italia, urmând ca modulele 3 şi 4 să fie organizate în Amsterdam (Olanda) şi Vicenza (Italia).

Ce este o „națiune sponsor”

România ca „Naţiune sponsor” contribuie prin Jandarmeria Română cu expertiză necesară îmbunătăţirii doctrinei NATO în domeniul operaţiilor de stabilitate. Calitatea de „Naţiune sponsor” în cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate (NATO SP COE) aduce României, prin MAI, un loc în cadrul Comitetului Director, organismul care coordonează activitatea Centrului, stabilind priorităţile şi direcţiile de acţiune viitoare.

Din 2015 Jandarmeria Română, respectiv Ministerul Afacerilor Interne sunt reprezentate în cadrul Comitetului Director de maior Teodor Cernat, comandantul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ordine Publică, de la Ochiuri, judeţul Dâmboviţa.

Centrul de Excelenţă pentru Operaţii de Stabilitate s-a constituit la intenţia NATO şi are drept scop asigurarea bunei desfăşurări a acţiunilor la care participă forţele militare ale Alianţei, dar şi componente ale forţelor de poliţie cu statut militar, aşa cum este şi Jandarmeria Română.

Centrul s-a înfiinţat în Italia, care reprezintă naţiunea-gazdă şi vizează elaborarea de studii, concepte, doctrine şi standarde de securitate, precum şi organizarea de cursuri de instruire a forţelor de poliţie cu statut militar şi structurilor militare care participă la misiuni internaţionale.

Ca urmare a obţinerii statutului de „Naţiune sponsor”, România, prin Jandarmeria Română a obţinut trei funcţii, dintre care o funcţie cheie, de şef al Departamentului Lecţii Învăţate, celelalte două funcţii vizând funcţia de şef al Secţiunii de Analiză sau Evaluare şi Experimentare şi cea de asistent în cadrul Secţiunii Educaţionale şi de Cooperare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !