DNA l-a trimis în judecată pe Coroiu

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Nicolae Coroiu
Nicolae Coroiu
Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe bihoreanul Nicolae Coroiu, în calitate de fost director general al SC Electrica, sub acuzaţia de abuz în serviciu, în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, pentru complicitate, şi fostul deputat Cătălin Voicu, la data consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
În sarcina lui Nicolae Coroiu procurorii anticorupţie au reţinut că, în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acţionat în consecinţă, în vederea efectuării de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech SafetySA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne.

Astfel, potrivit DNA, nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, s-a desemnat furnizorul prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie şi nu a existat o negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.
Produsele au fost livrate de Tech Safety, în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emiţându-se facturile care s-au achitat, în mod nelegal, în regim de urgenţă.

În acelaşi sens, directorul general Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către Tech Safety, cauzând un prejudiciu de 5.284.892 lei (1.391.339 euro). DNA arată că această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety în relaţia cu succesorul în drepturi şi obligaţii al Electrica SA.

Inculpatul Voicu Cătălin, în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, în scopul de a sprijini firma Tech Safety, a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul Electrica.

În intervenţiile sale directe la directorul general Nicolae Coroiu şi la directorul economic al Electrică Serv, inculpatul Voicu le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei Tech Safety pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către Tech Safety.

În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al Tech Safety, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general Coroiu Nicolae şi cu Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490 %, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat.

În cauză s-au instituit sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpaţi. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor