DNA Oradea l-a trimis în judecată pe fostul rector al Academiei de Poliţie

De Cristian Horgoș
1Comentariu
DNA Oradea l-a trimis în judecată pe fostul rector al Academiei de Poliţie
Procurorii orădeni anticorupţie l-au trimis în judecată pe „generalul” de poliţie Tăut Ioan Liviu, fost rector al Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» din Bucureşti (calitate care i-a atras articole foarte acide în «Caţavencii», precum cel intitulat „Academia de Poliţie şi-a schimbat numele în Tatăl & fiica”, postat încă online).

Astfel, pe portalul oficial www.pna.ro s-a anunţat, pe 5 august, trimiterea în judecată a chestorului de poliţie Tăut Ioan Liviu, adjunct al IPJ Satu Mare, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiuni de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale). În aceiaşi cauză, procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată pe ofiţerul de poliţie Şaitoş Ioan de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Satu Mare, acuzat de luare de mită şi favorizarea făptuitorului, precum şi pe numitul Tarr Atilla Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de dare de mită şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 2013 – 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu, în calitate de inspector şef adjunct al I.P.J. Satu Mare, a pretins şi primit mai multe bunuri şi beneficii materiale de la inculpatul Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăţi administrate de acesta şi de soţia lui), ce era instrumentat de inculpatul Şaitoş Ioan.

Ajutorul dat de inculpatul Tăut Ioan Liviu a constat în furnizarea de date relevante din dosar şi asigurarea faptului că ofiţerul de poliţie Şaitoş Ioan va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

Astfel, inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat din partea lui inculpatului Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite:

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparaţii la un imobil deţinut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale.

La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul inculpatului Tăut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum şi cheltuielile ocazionate cu aducerea şi înmatricularea autoturismului în ţară, în valoare de aproximativ 1.000 de euro. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut Ioan Liviu i-a oferit informaţii din dosarul penal de evaziune fiscală şi i-a promis că va discuta cu subordonatul său, inculpatul Şaitoş Ioan, pentru ca acesta să propună o soluţie favorabilă.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a plătit inculpatului Tăut Ioan Liviu contravaloarea unei consultaţii efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Tăut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor. În perioada septembrie 2013 – martie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto şi reparaţiile aferente efectuate la autoturismul său, precum şi medicamente de la farmacia deţinută de soţia inculpatului Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.

În luna iulie 2014, inculpatul Şaitoş Ioan, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de construcţii în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofiţerul de poliţie fusese delegat să desfăşoare activităţi de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului şaitoş Ioan.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către inculpatul şaitoş Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivând că fapta nu există. Ulterior, la datele de 09 octombrie 2014 şi 28 februarie 2015, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Tăut Ioan Liviu, până la concurenţa sumei de 17.405 lei şi asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului şaitoş Ioan, până la concurenţa sumei de 5.883 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Satu Mare şi Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. Prima înfăţişare a fost fixată pe 17 septembrie.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor