Dragnea: Campania lui Iohannis aduce dezbinare!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
26Comentarii
Liviu Dragnea si Ioan Mang
Liviu Dragnea si Ioan Mang
Preşedintele executiv al PSD face o paralelă între discursul candidatului ACL şi cel al lui Traian Băsescu, subliniind „un pericol uriaş – dezbinarea”.


Sosit la Oradea pentru a se întâlni cu activul PSD Bihor, vicepremierul Liviu Dragnea nu a scăpat ieri ocazia de a face câteva consideraţii despre contracandidatul lui Victor Ponta pentru Preşedinţie. Dragnea a făcut o paralelă între stilul de campanie a lui Klaus Iohannis şi cel pe care preşedintele Traian Băsescu l-a avut de la Cotroceni, în ultimii zece ani. „Le-am cerut colegilor mei (din PSD – n.r.) să putem comunica cu câţi mai mulţi oameni din Bihor, pentru a le spune ce vrea să facă Victor Ponta pentru Bihor şi care este pericolul pe care l-a generat Klaus Iohannis prin stilul de campanie. Un stil de campanie nu neapărat al dumnealui, deoarece nu este în stare, ci al celor din spatele lui, ce a adus un pericol uriaş: dezbinarea. Dezbinarea dintre ardeleni şi restul ţării. Domnul Iohannis nu înţelege ce periculoasă este această sămânţă a dezbinării, pe care o sădeşte”, şi-a început Dragnea pledoarea menită să evidenţieze diferenţa între candidatul Ponta – „preşedintele care uneşte” şi contracandidatul său. Un contracandidat pe care PSD l-a asimilat mereu în această campanie lui Traian Băsescu şi căruia Dragnea i-a cerut duminică „să termine” cu acest stil.

Paralele Iohannis – Băsescu – Tokes

Pentru a-şi motiva aserţiunile, Liviu Dragnea a adus în discuţie faptul că la Cluj, Iohannis le-a cerut ardelenilor să-l facă preşedinte. Pesedistul a fructificat şi susţinerea lui Tokes pentru Iohannis. „Domnul Tokes, cel care cere ruperea Transilvaniei, a spus că domnul Iohannis va sprijini solicitările lui. Am văzut şi mulţumirile lui Iohannis pentru această susţinere”, afirmă Dragnea, pe un ton menit să-i pună pe români în gardă. Liderul PSD a pus reflectoarele asupra unei pancarte pe care a văzut-o la un miting în Timişoara, pe care era inscripţionat „Republica Banat”. „Ceilalţi români care nu sunt ardeleni se uită cu atenţie la aceste lucruri. Iohannis nu va ajunge preşedintele României, dar nu este în regulă. Nu o simt numai eu, ci şi oamenii din Ardeal şi cei din sud, din Muntenia, Oltenia, Moldova, Dobrogea, din Bucureşti. După 17 noiembrie ţara trebuie să rămână aici şi nu vrem un preşedinte ales prin ură. Şi Băsescu a fost ales în acelaşi stil…”, e mesajul omului nr. 2 din Guvernul României.

Românii din diaspora

Chestionat pe tema secţiilor de votare din străinătate, dat fiind interesul major al diasporei de a vota, Dragnea s-a ferit să spună că vor fi suplimentate secţiile de votare. A spus însă că PSD îşi doreşte un număr mai mare al acestora. „Se caută acum soluţii legale”, a transmis Liviu Dragnea, invocând termenul scurt dintre cele două tururi de scrutin şi termenele prevăzute de legislaţia în vigoare. „În diaspora au votat aproape dublu decât s-a votat în turul I al alegerilor din 2009. Atunci au votat circa 90.000 de oameni, iar acum au fost aprox. 165.000. Sunt convins că MAE, domnul Corlăţean va lua toate deciziile numai pe baza prevederilor legale. Principala cauză pentru care s-a votat încet unde au fost mulţi cetăţeni în secţiile de votare a fost decizia BEC de a se completa acea declaraţie numai în secţia de votare. Am solicitat deja BEC ca acea declaraţie pe proprie răspundere să se poată completă şi în afara secţiei de votare. Noi dorim un număr de secţii mai mare, dar ei caută acum soluţii legale”, a fost poziţia exprimată de vicepremierul Dragnea.

Liviu Dragnea si Ioan Mang
Problema dezbaterilor

Şi la Oradea, Liviu Dragnea a insistat asupra dorinţei PSD şi a lui Victor Ponta de a avea patru dezbateri cu Klaus Iohannis, într-o singură săptămână, la cele patru televiziuni de ştiri pomenite de Ponta imediat după închiderea urnelor din primul tur de scrutin: România TV, B1TV, Realitatea TV şi Antena 3. „Sunt patru televiziuni. Noi am acceptat aceste invitaţii dintr-un motiv foarte simplu: fiecare român să ştie ce le oferă candidaţii. O singură dezbatere nu e suficientă, două nu sunt suficiente. Nu vrem un spectacol cu aplaudaci. Sunt cele patru televiziuni de ştiri. Oricând, patru e mai mare decât unul”, a reiterat Dragnea. Întrebat dacă PSD agreează propunerea televiziunii publice de a organiza una sau mai multe dezbateri, Liviu Dragnea a evitat un răspuns tranşant. „TVR este o televiziune pe care o iubim cu toţii”, a replicat liderul PSD, întrebat dacă TVR este sau nu este în regulă.

Vede un scor strâns în Bihor

Cum Dragnea s-a întâlnit cu militanţii PSD Bihor, la Hotel Continental, acesta a fost întrebat despre rezultatele PSD Bihor pentru Victor Ponta, în primul tur de scrutin. „Sunt bune ca şi număr de voturi pentru PSD, dar eu cred că mai există potenţial suficient pentru Victor Ponta în Bihor, care poate fi exploatat în următoarea săptămână. Cred că în Bihor diferenţa va fi foarte mică, în plus sau în minus”, a sunat pronosticul lui Dragnea. În privinţa variantei Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier, dacă Ponta devine şef al statului, Liviu Dragnea s-a arătat favorabil: „Eu cred că da. A fost un prim-ministru bun, cu creştere economică de 8% şi poate fi iarăşi o soluţie foarte bună pentru prim-ministru”.

 26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor