Dreptul de a consulta dosarul penal

Reactualizat la:
1Comentariu
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Codul de procedură penală permite consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal (articolul 94 Cod procedură penală).

Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informații , precum și de a obține fotocopii pe cheltuiala clientului. În cursul urmăririi penale , procurorul stabilește data și durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.

În cursul urmăririi penale este obligatorie păstrarea confidențialității sau secretului datelor și actelor de care s-a luat la cunoștință cu ocazia consultării dosarului.

În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricționa motivat consultarea dosarului , dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfășurări a urmăririi penale. După punerea în mișcare a acțiunii penale , când o persoană dobândește calitatea de inculpat, restricționarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.

Dreptul de consultare a dosarului nu poate fi restrâns abuziv . În practică dreptul de a consulta dosarul penal este restrâns de multe ori abuziv de către unii procurori, probabil de teama că în situația unei egalități de arme între acuzare și apărare , avocatul ar putea ridica probleme de drept dificile.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor