Drum expres fără sfârşit

De Cristina Ghilea
15Comentarii
Drum expres fără sfârşit
Executivul a renunţat, anul acesta, la construirea porţiunii de drum rapid dintre strada Ana Ipătescu şi podul Th. Neş. O va face la anu’, probabil pe banii oraşului.

Cum acordul CFR pentru ca drumul să parcurgă 650 m prin remiză întârzie şi deja lucrarea nu se mai poate termina în acest an, cum cere finanţatorul, primarul Ilie Bolojan a anunţat că Primăria va închide proiectul în acest stadiu, fără respectiva porţiune. Pentru riveranii de pe străzile Constanţei şi Depoului, unele dintre cele mai înguste, cu nişte trotuare miniaturale, asta însemnă calvarul de suporta, o vreme, tot traficul care va intra pe podul Macio spre Ştefan cel Mare.

Risc minim

“Chiar dacă am intra pe lucrare în curând, riscul de a nu o termina este foarte mare. Încercăm să îl minimizăm şi să evităm corecţii financiare”, spune este explicaţia primarului.

Proiectul finanţat prin programul transfrontalier HU RO are valoarea totală de 11,5 milioane de euro, din care 56% este contribuţia oraşului. Ca să nu primească corecţii financiare, un proiect pe acestă linie de finanţare trebiue să fi îndeplinit 80% dintre indicatori până la final. La lungimea de 4,5 km, cât are drumul în total, ceea ce se va finaliza reprezintă peste 80%.

Dacă proiectul se închide în faza actuală, oraşul nu va mai putea accesa 270.000 de euro din grantul contractat. “Încerăm să mutăm aceşti bani pe alte lucrări, adiacente drumului. De exemplu fragmentul din strada Făcliei, de la pod până la intarea pe drumul expres, alte porţiuni de stradă care leagă drumul nou de infrastructura existentă sau pe cheltuielile pe care le-am avut cu mutarea utilităţilor. Dacă ni se acceptă asta, atunci decontăm şi banii cheltuiţi deja vor fi mutaţi pe porţiunea din remiză, anul viitor”, zice primarul.

În ciuda evidenţei, acesta insistă că problema terenului pe care CFR întârzie să-l pună la dispoziţia oraşului nu este o chestiune politică, cu una administrativ-juridică.

Cu sau fără bani de la HU RO, la finalizarea lucării, oraşul rămâne cu un drum care, teoretic, preia mii de maşini pe relaţia Cluj – vamă şi le bagă pe o porţiune de drum sugrumată – pe tronsonul Depoului – Contanţei – Izvorului.

Edilii spun că problema îşi va afla rezolvare anul viitor când, cu acordul CFR în mână şi pe bani din bugetul local, vor construi şi veriga lipsă.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor