Dupa zece ani de sterilizare, Oradea merge pe eutanasierea cainilor maidanezi

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
124Comentarii
Dupa zece ani de sterilizare, Oradea merge pe eutanasierea cainilor maidanezi
Consilierii locali au votat, marti, regulamentul de funcţionare a serviciului de gestionare a câinilor vagabonzi, aşa cum a fost propus de executivul local: cu referiri alambicate la eutansierea maidanezilor şi cu alte prevederi contestate.

Cei peste 40 de susţinători ai SOS Dogs care au participat la şedinţă şi-au strigat fără reţinere opinia despre consilierii care au votat materialul. „Ucigaşilor!”, „Sunteţi cumpăraţi!”. De atenţia lor s-a bucurat şi edilul şef, care a primit un vehement „Ruşine, Bolojan!”.

Propuneri în van

La discutarea proiectului de hotărâre, microfonul a ajuns la Mirela Pamfil, opozanta sacrificării animalelor. „Mi se pare anormal că termenul „eutanasiere” se repetă la trei puncte diferite din regulament. Şi nu înţeleg de ce trebuia să rămână acest „ori”, a spus orădeanca referindu-se la formularea „eutanasierea este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronic şi incurabil ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi termenele stabilite de lege” prezentă în regulament. „Nu ştim care e termenul, cât poate sta un câine în adăpost dacă e sănătos”, a mai reclamat aceasta. Cum corect a intuit Mirela Pamfil, edilii nu au fost de acord să renunţe la acel „ori”. Şi asta pentru simplul motiv că „ori” introduce o categorie de câini ce pot fi omorâţi din 1 septembrie în baza deciziei consilierilor locali de marti, cei nedoriţi.

„Semnul civilizaţiei”

UDMR a oferit unica formă de opoziţie în plen. Szabo Jozsef a propus amânarea materialului şi redactarea sa într-o formă care să conţină şi observaţiile făcute de participanţii la dezbatarea din 10 august.

Primarul Ilie Bolojan i-a răspuns Mirelei Pamfil invocând faptul că „eutanasierea este prevăzută în lege, în Ordonanţa de Urgenţă 155/2001” şi i-a mai spus că „nu înseamnă că câinii au un termen până la eutanasiere”. Asta deşi ordonanţa în cauză spune clar că acest termen este de şapte zile.

Edilul l-a lămurit şi pe UDMR-ist: „din 1 septembrie suntem obligaţi să preluăm serviciul. Avem nevoie de un regulament deci o amânare nu este posibilă. Semnul civilizaţiei e un oraş fără câini pe stradă. Două obiective are executivul: cei care-şi iubesc câinii au toate pârghiile să şi-i ţină pe proprietăţile lor sau să-i ţină în adăpost, contra cost”.

Ca SOS Dogs dar nu chiar

Bolojan a insistat şi că „sterilizarea va fi metoda folosită în principal” şi că „vom face ce a făcut şi SOS Dogs: îi luăm de pe domeniul public în adăpost de unde nu-i vom mai elibera în stradă. Câinii care vor fi bătrâni şi bolnavi vor fi eutanasiaţi”. Edilul a pus cu de la sine putere animalele bătrâne în lista „eutanasiabililor”, dat fiind că nici Ordonanţa de Urgenţă de care au uzat edilii în redactarea regulamentului şi nici regulamentul nu se referă la acest aspect.

Cum adăpostul SOS Dogs funcţionează la capacitate maximă iar pe străzi se estimează că mai sunt vreo 350 de câini comunitari, ce va face Primăria cu cei adunaţi rămâne un mister. Unul întunecat, în prezentele condiţii…

Cum amânarea a fost refuzată de edilul şef, UDMR şi-a făcut propunerile. Prima a fost ca termenul de oferire spre adopţie a unui câine să fie de şapte zile, în locul a două (pentru cazul în care stăpânii sunt plecaţi din oraş) plus înfiinţarea unui site unde să se posteze poze cu câinii adunaţi din oraş. A doua a fost ca eutanasierea să se facă cu acordul ong-urilor de specialitate, pentru „un control clar al fenomenului”. Deşi au fost primite cu aplauze de cei din public, propunerile au fost respinse de majoritatea consilierilor. Aceştia au preferat să acţioneze în spiritul declaraţiei făcute de la prezidiu de Bolojan: „susţinem adoptarea materialului fără modificări”.

17 la 5

Materialul a trecut de plen cu cinci voturi contra, a le UDMR-iştilor şi cu cu 17 voturi contra, ale USL şi PDL. Deşi s-a dat duşmanul eutanasiei, liberalul Daniel Vulcu s-a aliniat cuminte la vot în rând cu colegii liberali. Cei doi PDL-işti prezenţi au omis că SOS Dogs şi metoda sa de lucru au fost aduşi în Oradea de fostul lor primar, Petru Filip. Sau poate că doar n-au fost mulţumiţi de prestaţia administraţiei locale pe vremea când chiar ei o păstoreau…

Votul a declanşat o reacţie violentă din partea susţinătorilor SOS Dogs. „Nu aveţi suflet!”, „Sunteţi cumpăraţi!”, „Cât să dau? Aveţi nevoie de bani? Cât aţi primi”, „Ruşine să vă fie, ruşine să îţi fie, Bolojan!” au răbufnit aceştia.

Protestatarii au mai aruncat către edili o întrebare, evident retorică, pe când părăseau sala: „De ce nu lăsaţi voluntarii în adăpost? Ca să faceţi crimă în masă?! Sunteţi criminali toţi care aţi votat”.124Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor