Dusuri si ventilatie pe canicula

De Dan Birta
Dusuri si ventilatie pe canicula
Angajatorii trebuie să ia măsuri minimale pentru protecţia angajaţilor pe timp decaniculă.

Apă minerală, echipament de protecţie adecvat şi duşuri. Acestea sunt câteva dintre măsurile minimale pe care trebuie să le ia angajatorii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, potrivit lui Marius Rotar, isnpectorul şef al ITM Bihor. În condiţiile în care pentru perioada 8-10 august 2013 canicula se va intensifica în Bihor, iar maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie redusă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, trebuie asigurată ventilaţie la locul de muncă şi alternarea efortului dinamic cu cel static.

Angajatorii care nu asigură aceste măsuri minimale riscă amenzi de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Pe de altă parte, avertismentul de cod portocaliu a fost transmis şi către direcţiile sanitare judeţene şi spitale. Dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a declarat că au fost trimise către toate spitalele şi unităţile medicale măsuri ce trebuie luate pentru confortul pacienţilor.

Conform prognozele meteo transmise de ANM, în judeţul Bihor în perioada 8-10 august 2013 canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.

În acest sens, ITM BIHOR atrage atenţia asupra măsurilor ce se impun a fi luate de angajatori pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă aşa cum sunt prevăzute de O.U.G nr. 99/2000.

„În sensul prevederilor acestui act normativ, în condiţii de caniculă, temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80”, subliniază Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Măsuri minimale

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă este necesară reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apă minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00 şi întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a precizat Marius Rotar.

Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor.

Încălcarea prevederilor art. 8 al O.U.G nr. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspecţiei Muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !