E oficial: Centrala nouă, clienta Transgaz

De Cristina Ghilea
Centrala nouă va fi racordată la gaz, printr-o magistrală a Transgaz
Centrala nouă va fi racordată la gaz, printr-o magistrală a Transgaz
Distrigaz pierde, astfel, cel mai gras client orădean. Oraşul câştigă anual de 5 milioane de euro.


Noua centrală pe gaz va fi alimentată direct din reţeaua Transgaz. Negocierile cu Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale din Mediaş s-au încheiat săptămâna trecută iar rezultatul lor face obiectul unui proiect de hotărâre votat în unanimitate de consilierii locali.
Astfel, alşii au votat participarea Transgaz SA, în calitate de operator al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale (SNT GN), prin specialiștii delegați la urmărirea lucrărilor de execuție a racordului la SNT și la recepția lucrărilor de „Racord centrală de cogenerare aparținând Primăriei Oradea”. Pe ordinea de zi s-a aflat şi acordul de principiu pentru transferul investiției „Racord centrală de cogenerare aparținând Primăriei Oradea” la Sistemul Național de Transport al Gazelor naturale din proprietatea publică a oraşului în proprietatea publică a statului român, și administrarea operatorului Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale.

„Centrala pe gaz este unul din cele mai importane proiecte ale Primăriei, pentru că ea va asigura încălzirea orașului în anii următori. Aveam două variante de alimentare cu gaz a acestei centrale: una de la distribuitorul de gaz, căruia trebuia să îi plătim tariful de distrubuție, iar cealaltă variantă direct de la angrosist, adică din rețeaua Transgaz, rețea care se află la 700 de metri de CET. Valoarea lucrărilor de racordare la acestă rețea este de 1,8 milioane euro și este o variantă mult mai avantajoasă. Astfel, în aceste zile s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca prin două Hotărâri de Consiliu să se rezolve toate problemele întâmpinate. Astfel, investițiile făcute pentru legarea la rețeaua Transgaz, investiții care se fac prin proiectul european, vor fi recunoscute de Transgaz, urmând ca la final lucrările să fie predate în administrarea acestei societăți. Pentru cei care nu știu, tariful de distribuție este cca 25% din prețul gazului. Dacă am fi ales varianta de a plăti tarif de distribuție, prețul final al gazului era mult mai mare. Astfel, reușim să facem o economie de 5 milioane de euro/an, iar cetățenii vor plăti mai puțin”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Traseul pe care îl urmează conducta de înaltă presiune se află între staţia de reglare, măsurare şi prodare a Transgaz din strada Uzinelor şi până în incinta Electrocentrale SA, cu o lungime de 945 metri. Noua staţie de reglare şi măsurare care deserveşte exclusiv centrala nouă se va afla lângă calea ferată industrială.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !