Ecologiștii protestează împotriva tăierii pădurilor

De Costel Demian
Reactualizat la:
1Comentariu
Ecologiștii protestează împotriva tăierii pădurilor
Sâmbătă, 9 mai, sunt anunțate proteste în toate muncipiile din țară.

În Oradea, protestul va avea loc pe pietonală și va începe la ora 16:00.

La manifestările de protest vor participa Partidul Ecologist Român, societatea civilă și ONG-uri de profil. În toată țara sunt așteptați să iasă mii de oameni pentru a lua atitudine față de tăierile ilegale ale pădurilor din România.

„Deşi au rolul de a monitoriza şi gestiona intervențiile forestiere, autoritățile române asistă pasive la fenomenul despăduririlor. Mai aranjează situaţia din cifre, ca să nu bată prea tare la ochi, iar în rest fură ca-n codru, cot la cot cu cu firme precum Schweighofer Holzindustrie. Aşa se explică şi lipsa de reacţie în faţa ilegalităţilor şi jafului pe care le face compania austriacă. Pentru că nu putem fi complici la masacrarea pădurilor din României, noi, Partidul Ecologist Roman, cerem de urgenţă demararea unei anchete penale în cazul firmei Schweighofer Holzindustrie, precum şi tragerea la răspundere a reprezentanţilor instituţiilor care se ocupă de gestionarea pădurilor – Ministerul Mediului şi regiile din subordine: Romsilva, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic și Vânătoare, ICAS, Agenția Naţională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu. De asemenea, solicităm suspendarea exportului de buştean pe 20 de ani.

În felul acesta, nu numai că s-ar reduce exploatările ilegale, dar cel mai probabil că s-ar crea premisele pentru prelucrarea de produse finite. Este ruşinos ca România să exporte lemn brut şi, în acelaşi timp, să importe PAL, hârtie sau creioane. Ce-i drept, asta spune multe despre „minţile luminate” care ne-au condus până acum şi care nu s-au gândit nicio clipă la dezvoltarea ţării, ci doar la propria lor prosperitate. În paralel, pentru a repara măcar în parte dezastrul produs în ultimii ani, propunem stabilirea unei cote obligatorii de 40%, ca procent de existenţă standard a pădurilor din România (media europeană este de 30%, în secolul XIX pădurile din România, atingeau un procent de 80%) şi declanşarea unei campanii naţionale de împădurire în vederea atingerii procentului de 40%” transimte președintele Tineretului Ecologist Român, filiala Bihor, Chirila Mihai.

Sandu Lungu se numără printre personalitățile care au atras atenția în nenumărate rânduri asupra tăierilor ilegale de copaci.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor