Educatie HiTech la un liceu din Stei

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Educatie HiTech la un liceu din Stei
În premieră pentru România, elevii îşi vor putea învăţa lecţiile direct de pe laptop, din aplicaţii interactive.

Printr-un proiect-pilot, elevii Colegiului Naţional Avram Iancu din Ştei vor putea învăţa geometrie, geografie, fizică, chimie şi biologie prin aplicaţii software interactive, dezvoltate de Intel, Microsoft şi Intuitext. Aceasta din urmă este o companie românească, parte a grupului Softwin, aceeaşi care a creat şi sistemul antivirus BitDefender.

Este primul proiect Intel Classmate din România. Intel Learning Series este o aplicaţie software dedicată mediului educaţional dezvoltată de această companie, implementată deja în şcoli din 36 de ţări.

Ar vrea în tot Bihorul

În cadrul acestui proiect-pilot, şcoala şteiană a fost dotată cu 25 de notebook-uri ultraportabile şi un laptop pentru dascăl, ce are şi rolul de server. Acestea sunt echipate cu aplicaţiile soft create de companiile pomenite de mai sus. Prin intermediul programelor software, elevii şteieni au acum posibilitatea de a-şi învăţa materiile interactiv, direct de pe notebook-uri, într-o manieră atractivă, inclusiv prin animaţii, sub supravegherea continuă a dascălului. Calculatoarele fiind interconectate, profesorul va putea vedea direct de pe laptopul său ce înţelege elevul din conţinutul lecţiei. Astfel, va putea corecta din faşă erorile şcolarului. Notebook-urile sunt toate marca Lenovo. O parte dintre acestea sunt antişoc, pot lua forma unei tablete, au un stilus cu touchscreen şi chiar şi un mâner!

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, s-a implicat activ în derularea acestui proiect-pilot. Tehnologia a fost pusă la dispoziţie de companiile IT prezentate mai sus, laptopurile având o valoare de piaţă de circa 12.000 euro. „Este o premieră în România. Noi încercăm să extindem aceste parteneriate public-privat cu companii de frunte. Pentru a informatiza toate şcolile din Bihor ne-ar trebui 5 milioane de euro. Nu e mult şi cred că lângă noi vor veni companii, aşa cum, la un prim apel făcut de noi, au venit fără rezerve. Sper să audă şi doamna ministru (a Educaţiei – n.r.), pentru că o asemenea iniţiativă ar fi trebuit concepută la nivelul ministerului”, a declarat ieri Cornel Popa, din mijlocul elevilor şi dascălilor de la şcoala din Ştei. Acest proiect-pilot a fost botezat deja „Punem educaţia pe primul loc!”.

Scop: Laptop la tot elevul!

La faţa locului a fost şi Adrian Cioroianu, business development manager la Intel Corporation. Corporatistul a lăudat Bihorul pentru deschiderea faţă de introducerea tehnologiei în şcoli. „Dorim ca împreună cu Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, cu primăriile, să schimbăm felul în care e făcută educaţia acum, în România. Vreau să aveţi resurse, să aveţi acces la tehnologie, acces la copiii din alte şcoli. Vreau ca fiecare copil şi profesor să aibă laptopul lui. Aş dori ca acest program să se extindă în toate şcolile din Bihor”, a afirmat Cioroianu, arătând că „profesorii nu trebuie să fie speriaţi de tehnologie”. Au mai luat cuvântul inspectorul şcolar general Daniel Negrean, primarul Şteiului – Iulian Balaj, profesoarele Simona Crişan (informatică) şi Manuela Coroiu (matematică), dar şi reprezentanta elevilor, Alina Balaj.

În discursul său, Cioroianu i-a mulţumit în special Adinei Rada, managerul firmei CG&GC HiTech Solutions. Aceasta a facilitat întâlnirea dintre preşedintele Popa şi reprezentanţii companiilor IT, prin intermediului BizTech, evenimentul de business şi tehnologie ce a avut loc la Oradea, la finele lunii octombrie. Potrivit lui Cornel Popa, a doua şcoală bihoreană în care se va derula un asemenea proiect-pilot este Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !