Elevi şi studenţi la muncă în vacanţa de vară

De Dan Birta
Elevii şi studenţii s-au angajat în domeniul HORECA foto: observatorbn.ro
Elevii şi studenţii s-au angajat în domeniul HORECA foto: observatorbn.ro
Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi pe perioada vacanţei primesc stimulente de la stat.

Pentru unii dintre elevi şi studenţi, vacanţa de vară este un bun prilej de a-şi face un ban. Societăţile care-i angajează pe perioada vacanţei primesc stimulente financiare de la stat. „Până în prezent, 18 firme au încheiat convenţii cu AJOFM Bihor pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor în perioada vacanţei”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Este vorba de 44 de persoane, 39 de elevi şi cinci studenţi. „Cei 18 angajatori sunt din Oradea, dar şi din judeţ. Domeniile în care s-au făcut angajări sunt: producţie, industrie uşoară şi HORECA”, a precizat Békési Csaba, adăugând că cifra este mai mare ca în vacanţa de anul trecut. „Încercăm să-i informăm pe angajatori de subvenţiile pe care le pot primi, dacă angajează elevi sau studenţi pe perioada vacanţei”, a explicat directorul AJOFM Bihor.

Avantaje

Angajatorii care, pe perioada vacanţelor stabilite potrivit legii, încadrează în muncă elevi şi studenti, beneficiaza de un stimulentul financiar lunar care este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (500 lei). Acesta se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii în cauză, pe perioada vacanţei. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

În vederea acordarii stimulentului financiar lunar, angajatorii încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de munca judeţeana, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie.

Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor aduce la cunoştinţa tuturor absolvenţilor de studii superioare, care au susţinut licenţa în cursul lunii iulie 2015,conform Legii nr.76/2002 modificată şi completată, au la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra in baza de date a agenţiei, începând cu data de 01.08.2015 până la data de 30.09.2015. Pentru a putea beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie să deţină diploma de absolvent cu licenţă şi să nu urmeze o altă formă de învăţământ, inclusiv master.

Documentele necesare la dosar sunt următoarele: copie a cărţii de identitate; copie a diplomei de licenţă sau adeverinţa de absolvire (original sau copie legalizată); adeverinţă medicală din care să rezulte că este „Apt pentru muncă”; adeverinţă fiscală eliberată de organele financiare teritoriale din care să rezulte veniturile proprii impozabile; dosar plic. „Indemnizaţia de şomaj se acordă pentru o perioadă de şase luni şi este în cuantum de 250 lei lunar”, informează Békési Csaba.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !