Elevii, îndemnați să predea foaia goală

De Crina Dobocan
4Comentarii
Simulare la Limba română
Simulare la Limba română
Consiliul Național al Elevilor le-a cerut colegilor lor să dea foaia goală la simularea Evaluării Naționale.

Elevii critică simulările examenelor naționale. Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor din România, cere elevilor din țară să boicoteze simularea la Evaluarea Națională. Elevii cer colegilor lor să li se alăture în protestul prin care se opun felului în care sunt organizate aceste simulări.

„Dorim să aducem în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale”, au scris într-un comunicat reprezentanții elevilor din România.

Aceștia subliniază că protestul lor are rolul de a-i responsabiliza pe toți decidenții care până acum nu i-au luat în serios.

„Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, mai scrie în comunicarea CNE.

„Cobai”

Membrii CNE le-au cerut elevilor să predea foaia goală la aceste simulări, căci – mai susțin ei – simulările nu le vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Tinerii mai spun că se simt cobaii Ministerului Educației și vor să tragă un semnal de alarmă înainte ca presiunea să fie și mai mare. Elevii mai spun că nu vor teste, ci un stil interactiv de predare de la cadrul didactic, o atenție sporită acordată de către acesta în procesarea informației, o integrare reală a lor în cadrul orei de curs.

„Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix, care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc.

Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult.

Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi.

Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, au comunicat elevii.

Fără probleme

Potrivit președintelui Comisiei Județene de Evaluare, inspectorul școlar adjunct Kery Hajnal, în cele 142 de centre din Bihor nu au fost semnalate probleme de niciun fel.

Ministerul Educației Naționale organizează, în perioada 11 – 13 martie, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, la care participă, în premieră, şi elevii clasei a VII-a.

Luni, 11 martie, elevii au susținut proba de Limba şi literatura română, marți vor fi simulați la Matematică, iar miercuri, 13 martie, la Limba şi literatura maternă.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor