Elevii sunt invitați cu „curaj” să stea mai mult la școală

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
6Comentarii
Elevii sunt invitați cu „curaj” să stea mai mult la școală
„Pentru a nu fi plictisiți și a veni cu drag la școală”, elevii claselor V-VIII vor avea ore mai multe.

A apărut noul plan cadru pentru gimnaziu. Acesta aduce mai multe noutăți în sistemul de învățământ românesc. Conform noului plan cadru Latina nu se scoate ci devine „Elemente de limbă latină și de cultură romanică” și se va preda o oră pe săptămână la clasele a VII-a. Istoria răsuflă și ea ușurată deoarece în loc să piardă o oră, va beneficia de o oră în plus pe săptămână. În schimb elevii claselor a V-a vor pierde o oră de la Limba Română (4 ore în loc de 5). Muzica și Artele Plastice vor avea și ele parte de ore, însă ore separate de studiu, iar pentru materiile opționale, elevii se vor trezi cu timp berechet la dispoziție pentru studierea acestora.

Materii noi

Materiile nou apărute sunt: Infomatică şi TIC (Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor) – clasele V-VIII; Educaţie Interculturală – clasa a VII-a; Educaţie pentru Cetăţenie Democratică – clasa a VII-a; Consiliere şi Dezvoltare Personală, dar şi Educaţie Financiară şi Antreprenorială – clasa a VIII-a. Au apărut mai multe opționale în programa școlară, lucru ce a dus la creșterea ponderii curriculumului la dispoziția școlii – 1-3 ore în clasele V-VII și 1-4 la clasa a VIII-a.

Noul plan cadru începe cu stângul având în vedere faptul că la orele de Informatică şi TIC, elevii din mediul rural ar întâmpina probleme din cuza condiţiilor din şcoli. Unele școli de la sate pot pune la dispoziţia elevilor calculatoare dar nu au conexiune la internet, altele nu au nici claculatoare nici conexiune la internet, alatele au conexiune la internet dar nu au claculatoare, iar cele care au sunt insuficiente.

Cei care au întocmit noul plan cadru cred că astfel se va pune mai mult accent pe pedagogie. Manualele vor conta în proporție de 75% din numărul de ore, iar 25% la dispoziţia profesorului. Motivul invocat fiind o mai bună creativitate și libertate. Cel mai probabil noul contract cadru va intra în vigoare abia în anul școlar 2017-2018, având în vedere că abia în toamnă vor fi elaborate și noile programe la planul cadru. Acestea sunt câteva din cele mai importante modificări aduse de Ministerul Educaţiei la plan-cadru pentru elevii de gimnaziu.

Prin toate aceste modificări Adrian Curaj, ministrul Învățământului, nu a luat în vedere faptul că elevii ar urma să stea mai mult la școală. Dacă planul cadru va intra în vigoare așa cu e acum, elevii vor face cu patru ore mai mult pe săptămână. Ministrul Curaj crede că unele din ideile curpinse în planul cadru ar putea suferi schimbări până în toamnă când vor apărea programele. În acest snes se mai așteaptă părerile societății civile.

Elevul policalificat

Având în vedere numeroasele competențe pe care ar urma să le aibă un copil la final de clasa a VIII-a enumerăm doar câteva din ele. În ce privește competențele elevului de gimnaziu, dacă noul contract cadru va fi aplicat, aceștia ar urma să comunice mai bine în limba maternă și ar putea să poarte un dialog creativ, ar putea să-și exprime mai bine opiniile, ideile sau sentimentele, atât prin scris, cât și prin vorbe. La terminarea gimnaziului elevul ar trebui să știe să vorbească la nivel de începător două limbi străine, să știe să facă calcule matematice simple legate de știință și tehnologie. Din clasa a VIII-a elevul trebuie să aibă noțiunile de bază privind traiul sănătos și să alimentația sănătoasă, să poarte de grijă mediului înconjurător. Implicarea activă în proiecte școlare, indiferent de nautra acestora (tehnic, științific, aplicativ), să știe utiliza un calculator și programe digitale simple, care să-l ajute la învățătură, să aibă spirit antreprenorial, să fie creativ.

Începând cu 6 aprilie, profesorii care vor să participe activ la elaborarea programele şcolare, o pot face dacă se înscriu la Ministerul Educaţiei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor