Elicopterul SMURD vine din Arad

Până acum , elicopterul SMURD venea de la Târgu Mureş doar pentru cazuri deosebite
Până acum , elicopterul SMURD venea de la Târgu Mureş doar pentru cazuri deosebite
Elicopterul SMURD pentru vestul ţării are însă ca rol prioritar deservirea DN Arad – Timişoara.

Ministrul Traian Igaş a anunţat vineri şi la Oradea dotarea zonei de vest a ţării cu un elicopter SMURD. Baza aeriană a fost stabilită la Arad iar operatorul medical al elicopterului MAI a fost stabilit, prin Orodonanţă de Guvern, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Pe 30 octombrie, ministrul MAI şi secretarul de stat Raed Arafat au vizitat Aeroportul Arad pentru a vedea condiţiile de aterizare ale elicopterului SMURD în zona fostului Aeroclub „Traian Vuia”.

„În punctul de operare aeriană de la Arad vor fie medici care vor deservi elicopterul precum şi asistenţi din Arad, din Timişoara şi Oradea, care vor sta de gardă, o zi, două, vor asigura elicopterul, vor pleca, apoi vor veni alţii, după modelul care există şi în alte părţi”, a explicat Raed Arafat.

Noua unitate SMURD va interveni, îndeosebi, la evenimentele rutiere care vor avea loc pe autostrada Arad – Timişoara din Coridorul IV paneuropean, premiţând reducerea timpului de intervenţie la un accident de la 60-90 de minute la 20-30 de minute.

Elicopterul SMURD va putea fi solicitat în caz de nevoie la orice eveniment din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara.

Rar, până acum, la Oradea

Până acum, elicopterul SMURD de la Târgu Mureş a venit până în zona noastră doar în cazuri speciale.

De pildă, pentru a asista victimele accidentului rutier provocat parţial,în 2004, pe DN 19 Oradea – Satu Mate, de fostul şef al Poliţiei de Frontieră Oradea, Vasile Maior Ciocan.

De asemenea, elicopterul SMURD l-a preluat în 2007 şi pe renumitul medic orădean Alexandru Gălăţeanu, când a suferit un accident rutier.

Iar în ultima perioadă elicopterul medical aterizează la Oradea îndeosebi pentru a aduce specialişti de la Cluj Napoca şi Bucureşti în prelevarea de organe. Notăm totuşi că ultimul donator de organe, un bărbat de 38 de ani, a fost dus cu elicopterul la Cluj pentru a i se încerca un tratament salvator, înainte de a intra în moarte cerebrală.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !