Euro-proiect pentru bioetanol si vinificatie

De Cristian Horgoș
Bioetanol din porumbul se poate folosi în benzină
Bioetanol din porumbul se poate folosi în benzină
Universitatea Oradea şi Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermentează” un proiect european pentru bioetanol.

Universitatea din Oradea (UO) este leader al proiectului „O nouă metodă şi un sistem inovativ de monitorizare în timp real a procesului de fermentaţie”. Partenerul ungar este Institutul pentru Biotehnologie „Bay Zoltán” – Szeged. Proiectul gândit pe perioada februarie 2012 – iulie 2013 are un buget aprobat de 325.705 euro din care UE asigură 276.849 euro prin fonduri FEDR.

Esenţa proiectului este de a se utiliza biosenzori optici pentru monitorizarea în timp real a reacţiei de hidroliză a glucidelor şi de fermentare etanolică în timpul producţiei de bioetanol şi vin, în scopul îmbunătăţirii eficienţei producţiei de bioetanol şi calitătii vinurilor.

UO va dezvolta noua metodă şi va crea biosenzorii optici, iar Institutul din Szeged va testa şi valida metoda.

Detalii a oferit ieri managerul de proiect Alina-Maria Cărăban de la Departamentul de Chimie al Facultăţii de Ştiinţe a UO.

 Cercetări deja premiate

Potrivit acesteia, încă din anul 2000 s-au efectuat la UO cercetări despre măsurători cu laser, în timp real, a sistemelor biochimice, de către o echipă de universitari de la Departamentele de Chimie, Mecatronică, Fizică şi Medicină. Echipa formată din Alina-Maria Cărăban, Georgeta Gavriş, Ţarcă Radu-Cătălin, Ţarcă Ioan şi Sanda-Monica Filip a şi realizat un stand complet integrat pentru măsurărori enzimatice în timp real, care a fost brevetat şi premiat cu argint la Salonul Internaţional de Inventică, Pro Invent – Cluj-Napoca 2012.

Noua metodă cu biosenzori va permite intervenţii rapide în timpul procesului tehnologic, în vederea creşterii randamentelor tehnologice, a calităţii produselor finite şi evitarea riscurilor de producţie.

„Metodele clasice de control al calităţii dau informaţii aproximative despre procesul de fermentaţie şi hidroliză, doar la anumite intervale de timp, şi nu sunt capabile de a anticipa sau preveni riscurile biochimice sau microbiologie. Prin urmare, în situaţii critice, produsul final este compromis”, a explicat Alina Maria Cărăban de ce se oţeteşte uneori vinul.

 De ce bioetanol?

În Europa, producţia de bioetanol este modestă comparativ cu state de pe alte continente. Ca atare, Asociaţia Europeană pentru Bioetanol promovează extinderii bazei de materii prime regenerabile pentru obţinerea de bioetanol. Iar normele UE intrate în vigoare la 1 iulie 2009 impun un procent de bioetanol de 4% în benzină.

În Ungaria sunt şase producători de bioetanol din porumb, unul aflat în localitatea Kaba din judeţul vecin Hajdu Bihar. Însă toţi agenţii economici din ambele ţări, care utilizează procese biotehnologice sunt beneficiari (in)direcţi ai rezultatelor proiectului de cercetare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !