Evaziunea fiscală (II)

3Comentarii
Avocat Răzvan Doseanu
Avocat Răzvan Doseanu
Refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la un an la 6 ani.


Contribuabilul are anumite obligații specifice privind transparența evidențelor contabile și a situației sale relevante fiscal. Principalele obligații în sarcina oricărui contribuabil este de a comunica informații și de a permite administrației fiscale să solicite orice documente relevante situației proprii.

Cine poate săvârși această infracțiune?

Potrivit normelor legale poate să fie subiect activ al acestei infracțiuni orice persoană, nefiind utilizată noțiunea de „contribuabil”. Totuși, considerăm că o anumită calitate specială este necesară, în sensul că persoana trebuie să aibă o obligație prevăzută de lege de a prezenta organelor competente înscrisurile sau bunurile deținute.

Este important de știut că nu vor răspunde penal pentru această infracțiune persoanele care au dreptul de a refuza furnizarea de informații și anume soțul/soția și rudele contribuabilului până la gradul al treilea inclusiv. De asemenea nu răspund penal nici persoanele, care au dreptul de a refuza, cu titlu de secret profesional, furnizarea de informații, atunci când aceste informații protejate sunt materializate în înscrisuri.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor