Evaziunea fiscală (IV)

Evaziunea fiscală (IV)
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi deţinerea sau punerea în circulaţie, fără drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi tipărirea, folosirea, deţinerea sau punerea în circulaţie, cu ştiinţă, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.

În prima ipoteză, anumite documente contabile au regim diferențiat, întrucât sunt supuse unor reguli specific de formă și înseriere. Exemplificăm aici formularele tipizate, comune pe economie, cu regim special de tipărire, înseriere și numerotare. Facturile și avizul de însoțire a mărfii au fost scoase din sfera formularelor fiscal cu regim special, urmând regimul de drept comun aplicabil documentelor justificative cu regim propriu de numerotare și înseriere.

Cele mai întâlnite situații în practică sunt cele referitoare la falsificarea marcajelor folosite la marcarea produselor accizabile, în special băuturi alcoolice și țigări. Pentru existența faptei aceasta trebuie comisă cu știință (intenție directă sau indirectă), în caz contrar, dacă persoana este în culpă și nu știe că timbrele, banderolele sau formularele tipizate sunt falsificate, aceasta nu comite o infracțiune. Marcajele sunt hârtii de valoare cu regim special, tipărite exclusiv de Imprimeria Națională. Acestea conțin elemente de identificare a tipului de produs accizabil și se aplică atât pe unitatea de produs cât și pe ambalajele acestora. Timbrele sunt utilizate pentru marcarea produselor de tutun iar banderolele pentru marcarea alcoolului etilic sau a produselor intermediare. Emiterea marcajelor se face exclusiv cu autorizarea organului fiscal și de Imprimeria Națională.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !