Evaziunea fiscală (V)

Avocat Răzvan Doseanu
Avocat Răzvan Doseanu
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

De asemenea constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârşirii acestei fapte.

În cele mai multe cazuri rambursarea sumelor de bani se referă la rambursarea de TVA. Astfel ne aflăm în situația în care se obține în mod nelegal o rambursare de TVA atunci când fie se majorează în mod frauduos TVA deductibilă, astfel încât aceasta să fie mai mare decât TVA colectată, fie se diminuează în mod fraudulos TVA colectată, astfel încât aceasta să fie mai mică decât TVA deductibilă.

În anumite situații contribuabilul are dreptul să ceară restituirea unor sume plătite către bugetul general consolidat. De exemplu acesta poate cere restituirea sumelor plătite:

– fără existența unui titlu de creanță;

– în plus față de obligația fiscală;

– ca urmare a unei erori de calcul;

– ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale;

– cele de rambursat de la bugetul de la bugetul de stat;

– stabilite prin hotărâri ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;

– rămase după efectuarea distribuirii;

– rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din reținerile prin poprire, după caz, în temeiul hotârârii judecătorești prin care se dispune desființarea executării silite.

Când contribuabilul solicită restituirea unor sume de bani, organele fiscale pot verifica dacă sumele de bani solicitate a fi restituite au fost sau nu plătite, întrucât plata a fost făcută direct către organul fiscal, spre deosebire de rambursările TVA când este dificil de verificat dacă facturile prezentate sunt reale sau nu, întrucât factura cu care se justifică suma solicitată a fost emisă de un terț.

Compensarea este mijlocul prin care se sting creanțele statului sau unităților administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând taxe, impozite sau alte contribuții datorate bugetului general consolidat cu creanțele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de plată de la buget. Compensarea trebuie să fie constatată de organul fiscal pentru ca datoriile să fie considerate stinse. Fapta contribuabilului de a se folosi de creanțe fictive pentru a stinge prin compensare datoriile sale către bugetul de stat constituie infracțiune.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !