Evaziunea fiscală (VI)

Evaziunea fiscală (VI)
Conform art. 9 alin. 1) lit. a) din Legea 241/2005 constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Dacă prin această faptă s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 7 ani la 13 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 9 ani la 15 ani.

Ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile poate îmbrăca mai multe forme. Putem exemplifica aici nedeclararea veniturilor sau bunurilor impozabile sau taxabile. De asemenea o modalitate a săvârșirii acestei fapte constă în neîntocmirea documentelor justificative sau neevidențierea tuturor operațiunilor atunci când contribuabilul are obligația de a consemna documente justificative sau de a înregistra în documentele de evidență contabilă operațiunile comerciale desfășurate. Tot o formă de ascundere a bunului ori a sursei impozabile sau taxabile este și sustragerea de la controlul vamal a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, în scopul de a nu plăti taxe vamale. Așadar, contribuabilul are obligația de a declara organelor fiscale veniturile realizate și nu doar întocmirea unei evidențe contabile, declarația fiscală fiind estențială pentru că în baza acesteia se realizează impunerea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !