Evaziunea fiscală (VII)

Evaziunea fiscală (VII)
Conform art. 9 alin. 1) lit. b) din Legea 241/2005 constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Dacă prin această faptă s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 7 ani la 13 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 9 ani la 15 ani.

Omisiunea evidențierii operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate se referă atât la situațiile în care documentul în sine este întocmit, dar nu sunt evidențiate o parte sau toate operațiunile comerciale efectuate cât și la situația în care documentul nu este întocmit. De exemplu, suntem în prezența acestei infracțiuni atât atunci când decontul de TVA este întocmit și depus la organul fiscal, dar nu sunt evidențiate și declarate decât o parte din operațiunile comerciale efectuate, cât și atunci când decontul de TVA nu este întocmit și depus la organul fiscal.