Evoluţia infecţiilor la nivelul judeţului nostru

De Alexandra Lăzureanu
Păziţi-vă de infecţii!
Păziţi-vă de infecţii!
DSP Bihor prezintă evoluţia numerică a infecţiilor acute respiratorii la populaţia judeţului nostru.


Astfel, evoluţia îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii se află în intervalul de valori specific sezonului (aşteptat), până în prezent, în sezonul 2014-2015, nu a fost confirmat virusologic nici un caz de gripă la populaţia judeţului Bihor. La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 24.11.2014-30.11.2014, au fost raportate : 2612 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS sau ARI), în scădere faţă de săptămâna precedentă (4009 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (3107 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2013-2014). Din cele 2612 cazuri au necesitat internare 43 cazuri, alte 967 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie (SARI), în scădere faţă de săptămâna precedentă (1325 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (796 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2013-2014). Din cele 967 cazuri au necesitat internare 141 cazuri.

D.S.P. Bihor a preluat de la Ministerul Sănătăţii în trimestrul IV al anului 2014 un număr de 8.570 doze vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor la risc (în două tranşe). Până în data de 30.11.2014 au fost vaccinaţi antigripal un număr de 2.269 locuitori ai judeţului Bihor. La data de 3.12.2014 în stocul D.S.P. Bihor se mai aflau aproximativ 100 doze vaccin; se preconizează să fie finalizată distribuirea către medicii de familie a vaccinului gripal în cursul zilei de azi, 4.12.2014.

Recomandări preventive

Pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri:optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola); spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică); în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi; evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală; în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească; autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital, se arată în comunicatul transmis de Dr. Daniela Rahotă directorul executiv al DSP Bihor.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !