Ex-ministrul Andronescu vede elevi români discriminaţi la Salonta

Ex-ministrul Andronescu vede elevi români discriminaţi la Salonta
Ajunsă în Bihor în campanie electorală, fostul ministru al Educaţiei îl acuză pe primarul Torok că nu-i tratează pe elevii români cu aceeaşi măsură.

Ajunsă în campanie electorală la Salonta, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a indicat starea proastă a şcolilor în care învaţă elevii români din municipiu, la Colegiul Naţional Theodor Neş şi la Grupul Şcolar Agricol din localitate. „Deşi este un monument de arhitectură, este într-o stare inacceptabilă. Clădirea este extrem de frumoasă din punct de vedere arhitectural, dar într-o stare de degradare inacceptabilă pentru anul în care ne aflăm”, a opinat Andronescu. „Merită şi elevii români de acolo o şcoală reabilitată, aşa cum au elevii maghiari”, arată pesedista, care îi solicită primarului Torok Laszlo „să abordeze echidistant comunitatea maghiară şi cea română”.

Ecaterina Andronescu spune că a discutat cu primarul „acest lucru extrem de nemulţumitor” şi că acesta i-a transmis că a depus un proiect pe fondurile norvegiene. Altfel, Andronescu spune că ar sprijini municipalitatea salontană să reabiliteze clădirea prin fonduri europene (POR Regio). Andronescu a evitat să-l acuze pe Torok de rea-intenţie. „Poate că a fost o întâmplare, dar cred că elevii români merită la fel de multe ca elevii maghiari”, a spus fostul ministru, acum candidat PSD la europarlamentare.

Contactat de JB, primarul Torok (UDMR) a respins acuzele ex-ministrei Andronescu, susţinând că, dimpotrivă, românii sunt discriminaţi pozitiv în Salonta! Torok afirmă că Andronescu nu a ajutat cu nimic şcolile din Salonta, câtă vreme a fost ministru, iar acum vine să agite apele. Primarul UDMR transmite că şcoala românească a fost finanţată chiar mai mult decât cea ungurească (Liceul Arany Janos – n.r.) şi că este în interesul lui, ca primar, ca românii să se simtă acasă în Salonta, în aceeaşi măsură ca şi maghiarii. Torok ne-a trimis o situaţie conform căreia, în perioada 2011 – 2013, Colegiul Neş a primit 1,24 milioane de lei noi de la Primărie, în timp ce Liceul Arany a fost finanţat cu 764.765 de lei noi, în aceeaşi perioadă. Primarul Torok recunoaşte că clădirea şcolii româneşti arată mai prost, dar spune că aceea e o clădire mai mare, ce necesită mai multe resurse financiare. În acest context, primarul şi-a evidenţiat proiectul depus spre finanţare pentru fondurile europene, pentru reabilitarea totală a şcolii.

PSD „scoate cartea etnică”

„Doamna Andronescu nu a fost la mine, nu a discutat cu mine. A fost în Primărie, unde eu am oferit locaţie şi sonorizare pentru cei din PSD pentru şedinţă şi întâmplător, pe hol, deoarece eu tocmai ieşeam din clădire, am dat nas în nas şi dânsa a pus problema şcolii. I-am transmis că suntem pe cale să rezolvăm. Dacă nu ieşeam din clădire, nu ne întâlneam deloc. În zece ani de zile, de când sunt primar, nu ne-a vizitat. Am trimis adrese către ministerul de resort, cât timp dânsa era ministru, prin care am cerut soluţie, am cerut ultima dată, tot de la dânsa, autobuze şcolare pentru elevii din Salonta, atât pentru români, cât şi pentru maghiari şi ne trezim acum cu asemenea declaraţii, fără să ceară informații în prealabil”, a ţinut să mai transmită primarul UDMR, evident deranjat de acuzele venite dinspre PSD, partid despre care crede că, în lipsă de altceva, „scoate cartea etnică” în campanie.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor