Examen de competenţe profesionale

De Crina Dobocan
Absolvenţii Liceului de Arte şi-au prezentat lucrările
Absolvenţii Liceului de Arte şi-au prezentat lucrările
39 de elevi de la Liceul de Arte şi-au susţinut, în perioada 15-16 mai, examenul de atestat.

Elevii claselor a XII-a de la Liceul de Arte din Oradea, secţiile Arte Plastice, Arhitectură şi Design, şi-au prezentat, marti, într-o expoziţie, lucrările de atestat. Vernisajul expoziţiei a fost găzduit de sediul instituţiei de învăţământ. Alături de absolvenţi s-au aflat familiile elevilor, dar şi cadrele didactice, în frunte cu directorul Liceului de Arte, Mihaela Bondor, şi Doina Tătar, şeful catedrei de Arte Plastice, Arhitectură şi Design.

39 de elevi din cei 66 de clasa a XII-a de la specializările: grafică, pictură de chevalet, design, ceramică, arhitectură şi design industrial s-au înscris la examenul de competenţe profesionale (atestatul profesional). Examenul a cuprins două probe: partea teoretică (cu un conţinut legat de specializare) şi proba practică (o lucrare cu tema fixată de profesorul coordonator în specializarea candidatului). Liceenii au fost coordonaţi de profesorii Maria David (grafică), Ervin Racz (pictură de chevalet), Gyongyi Ujvarossy (design vestimentar), Noemi Janko-Szep (ceramică), Bihari Varnava (design industrial) şi arhitectul prof. Silviu Popa (arhitectură).

Certificat recunoscut în UE

Expoziţia va rămâne deschisă în sala festivă a liceului, urmând ca aceasta să fie vizitată de elevii şcolii, profesori, părinţi şi toţi cei interesaţi.

„Certificatul de competenţe profesionale este recunoscut şi în Uniunea Europeană. El certifică specializarea la care s-au pregătit, pe parcursul liceului, elevii. Certificatul le-a fost util multora dintre cei care au decis să plece să lucreze în străinătate. Tendinţa este ca majoritatea elevilor să îşi continue studiile, urmând o facultate în domeniu”, a spus prof. Doina Tătar.

Absolvenţilor le-a trebuit timp pentru a se pregăti pentru acest examen. Anamaria Ianoş de la secţia grafică, spre exemplu, a pregătit două lucrări: una de compoziţie şi alta de gravură. Ultima, susţine ea, a fost mai greu de realizat datorită tehnicii complexe. Colega sa, Georgiana Petrikaş, de la secţia pictură, şi-a intitulat lucrarea „Lumea din mine şi din afara mea”.

„Simbolul principal al lucrării este cercul care redă perfecţiunea. Cromatica principală se bazează pe contrastul calitativ, culoarea roşie care redă vitalitate, dragoste şi pasiune”, a descris Georgiana Petrikaş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !