Examenul trichineloscopic, obligatoriu

De Simona Drimbău
Porci sacrificați în gospodării
Porci sacrificați în gospodării
Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației este de 9 lei.

Bihorenii care își sacrifică porcii pentru consumul propriu trebuie să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii.

Exemenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, prin personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar-veterinar din Oradea, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune.

„Nu consumați carnea și nu o preparați până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți”, spun reprezentanții DSVSA Bihor.

Centre de examinare

În perioada 30.11 – 24.12.2018, respectiv 27.12. 2018 – 07.01.2019, DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare.

Astfel, un centru de permanență la nivelul județean va funcționa la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul Laboratorului Sanitar-Veterinar Județean Bihor, situat în Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37. Acesta va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 8:30-16:00, inclusiv sâmbăta și duminica.

Un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea va fi organizat la sediul Circumscripției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficială Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a municipiului Oradea.

Acesta funcționează în perioada 30.11 – 24.12.2018, respectiv 27.12. 2018 – 07.01.2019, între orele 8:30-17:00 în zilele lucrătoare (de luni până vineri), iar în zilele de sâmbătă (08, 15, 22 și 29.12.2018), respectiv 05.01.2019, programul va fi între orele 8:30-15:00. În zilele de duminică (09, 16, 23 și 30.12.2018), respectiv 06.01.2019, programul va fi între orele 8:30-13:00. Pentru zilele/intervalele orare nelucrătoare (zile libere oficiale și zilele de duminică nemenționate) se va asigura permanența la telefon.

Centre de permanență vor funcționa la nivelul fiecărei circumscripții sanitar-veterinare de siguranță a alimentelor oficiale – deschise în toate orașele județului (Oradea – Piața Decebal și Piața Rogerius, în Salonta, Beiuș, Stei, Aleșd, și Marghita), cu un program zilnic între orele 8:30-17:00, în zilele lucrătoare.

Pentru circumscripțiile sanitar-veterinare de siguranță a alimentelor oficiale din afara municipiului Oradea se va desfășura activitate și în zilele de sâmbătă, în intervalul orar 8:30-15:00, iar în zilele nelucrătoare se asigură permanență telefonică.

Analize ale cărnii se pot efectua și la sediile circumscripțiilor sanitar-veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitar-veterinară a teritoriului, în zilele lucrătoare, conform programului afișat la sediul circumscripției.

Efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitar-veterinare de siguranță a alimentelor oficiale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.

Orarul de funcționare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat, va fi afișat la fiecare circumscripție sanitar-veterinară din județ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor.

Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației este de 9 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitar-veterinare de siguranță a alimentelor oficiale, respectiv de 9 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 47 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

Comercializarea sau înstrăinarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Trichineloza este o zoonoză de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc, dar și carne de la alte animale omnivore, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinella.

Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om, boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !