Exemplu pentru viata de la un preot

De Otilia Șandor
2Comentarii
Prelevare de la un preot cu acord în timpul vieţii
Prelevare de la un preot cu acord în timpul vieţii
Premiera naţională de săptămâna trecută de la Oradea a fost dublată.

La doar câteva zile de când Oradea a punctat o premieră naţională prin efectuarea a două operaţii de prelevare simultan, o altă premieră naţională, vitală pentru oameni şi pentru domeniul transplantului s-a consumat tot la Spitalul Judeţean din Oradea.

Dorinţă împlinită

Un preot romano-catolic care a suferit sâmbătă o hemoragie cerebrală cu inundare ventriculară a trecut la nefiinţă, nu înainte de a i se fi împlinit o dorinţă exprimată încă din timpul vieţii: dăruirea de viaţă altor semeni, prin prelevare de organe.

Preotul (Kolozsvari Istvan, 69 ani) spusese surorii şi fratelui său cu ceva vreme în urmă că şi-ar dori mult ca moartea lui să o transforme în viaţă pentru alţii prin donare de organe.

Protocolul pentru stabilirea diagnosticului fatal de moarte cerebrală a fost întocmit, iar fratele şi sora preotului şi-au dat acordul.

Experţi de la Bucureşti şi Cluj au condus în noaptea de sâmbătă spre duminică operaţia de prelevare, efectuată la Judeţean Oradea, împreună cu medici şi asistente la această unitate medicală. Au fost prelevate ficatul, corneea şi rinichii, care au fost apoi transportate la Cluj (rinichii) respectiv la Bucureşti (ficatul şi corneea), unde cinci oameni cu şansă la viaţă aşteptau cu sufletul la gură să renască.

Biserici pro

Amintim că multe biserici (Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Baptistă, Penticostală) acceptă şi încurajează donarea de organe, întrucât acest gest e considerat salvator pentru oameni.

Patriarhia Română binecuvântează transplantul „ca efort al medicilor de a reduce suferinţa din lume” şi priveşte moartea cerebrală ca părăsire a trupului de către suflet: „Nu au a se teme de acest lucru. În Rai nu intrăm cu un inventar de organe pe care le-am avut. Ci viaţa de dincolo este dată de câte virtuţi am însumat”. Şi Biserica Romano-Catolică vede actul donării de organe după deces ca fiind unul nobil.

Preotul orădean este, se pare, primul cleric din ţară care şi-a exprimat acordul pentru donarea de organe din timpul vieţii.

Amintim că aceasta este a 11 – a prelevare de organe de la Oradea din acest an, judeţul nostru fiind primul din ţară la gestul suprem de ajutorare a semenilor necunoscuţi în cel mai tragic moment.

Dubla prelevare de organe la Oradea

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor