Exerciţiu complex al pompierilor în Felix

De Alexandra Lăzureanu
Pompier în exerciţiu FOTO: ISU Crişana
Pompier în exerciţiu FOTO: ISU Crişana
În cursul zilei de joi, ISU Crişana Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu tactic cu forţe mijloace de intervenţie, la o unitate hotelieră în scopul pregătirii pentru intervenţiile la situaţiile de urgenţă ce ar putea surveni pe timpul sezonului estival, care va debuta peste câteva zile.

Scenariul exerciţiului a abordat trei situaţii tactice cu grade complexe de dificultate:

Prima situaţie a presupus izbucnirea unui incendiu la etajul 5 al hotelului, doi angajaţi fiind surprinşi de incendiu şi rămânând blocaţi în două încăperi ale clădirii.

De asemenea, potrivit scenariului, la laboratorul de radiologie situat la parterul aceleiaşi unităţi hoteliere, s-a produs o urgenţă radiolgică ce necesita intervenţia echipajelor specializate;

Cea de a treia situaţie tactică a implicat producerea unui incendiu la sala de spectacole a hotelului, o persoană surprinsă în interiorul sălii aflându-se în imposibilitatea de a se autoevacua. Totodată, pentru a ridica gradul de dificultate a operaţiunii, scenariul a inclus o defecţiune a sistemului de pompe pentru alimentarea cu apă a hidranţilor, echipajele fiind nevoite să execute alimentarea cu apă a autospecialelor în sistem navetă.

Nouă echipaje

Potrivit planului activităţii, ISU Crişana a fost alertat la ora 12:00 prin sistemul unic 112. La locul intervenţiei s-au deplasat forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea şi ale Gărzii de Pompieri 1 Mai, care, ajunse la locul evenimentului, au procedat la organizarea operativă a intervenţiei pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a persoanelor rămase blocate la etaj şi în sala de spectacole a clădirii, desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului. Totodată, ajuns la faţa locului, echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) a executat cercetarea şi identificarea sursei radioactive, respectiv măsurarea debitului de doză de radiaţie emisă. În cadrul acestei activităţi au fost angrenate nouă echipaje de pompieri militari cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autospeciale de lucru la înălţime, o autospecială (CBRN) şi un echipaj de prim-ajutor cu capacitate de evacuare a victimei cu o ambulanţă de tip B2.

Exerciţiu reuşit

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex au vizat: verificarea fluxului informaţional – decizional în situaţii de urgenţă de amploare; testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de evenimente; verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea modalităţilor de perfecţionare a acestora; verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc.; verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor surprinse de incendii, în prezenţa fumului şi a gazelor toxice; antrenarea personalului cu atribuţiuni în organizarea, coordonarea şi conducerea operaţiunilor de stingere a incendiilor în locuri cu aglomerări de persoane, precum şi a acţiunilor de salvare, evacuare şi prim-ajutor de urgenţă; antrenarea personalului din conducerea obiectivului privind organizarea operaţiunilor de intervenţie şi salvare, până la sosirea subunităţilor profesioniste.

Concluzia generală desprinsă în urma evaluării acestui exerciţiu a relevat faptul că, forţele angrenate şi-au cunoscut atribuţiile, şi-au îndeplinit cu succes misiunea, situaţiile de urgenţă ce se pot produce la astfel de obiective fiind gestionate la parametrii optimi de către serviciile de urgenţă profesioniste.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !