Expert timişorean pentru „dealul expres”

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
47Comentarii
Expert timişorean pentru „dealul expres”
Joi este aşteptat la Oradea un expert care să analizeze cauzele alunecărilor de teren care au distrus o parte din amenajarea de pe Dealul Ciuperca.

Acesta este doctorul inginer Marin Marin, care va trebui să facă o expertiză tehnică atât pe terenul afectat cât şi pe lucrările efectuate. Primul specialist spre care şi-a îndreptat atenţia municipalitatea, profesorul clujean Florian Roman este cel care a fost verificatorul studiului geo.

De la alunecarea de teren din weekend, mai multe rânduri de specialişti au vizitat locul dezastrului – constructorul, Abed Nego şi proiectantul Daniel Tivadar, un geolog, trimişi ai Inspectoratului în Construcţii, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan dar şi reprezentanţi ai ISU. Aceştia au constatat că alunecarea de teren nu ridică probleme pentru calea ferată sau drumul expres.

„Pot fi trei cauze, erori de proiectare, erori de execuţie sau cauze naturale. Oricum, contractul este în garanţie. Dacă au greşit, vor plăti!”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Între timp, s-a trecut la recuperarea tuturor elementelor de mobilier urban, inclusiv a sistemului de irigaţie. S-a decis să fie recuperate şi plantele, care pot fi refolosite. Conform primelor estimări, din 37.000 de mp cât are amenajarea sunt afectati 3.100 mp, iar din 1.200 de metri liniari de alei, sunt afectați 164 ml.deal-ciuperca-oradea-26

Comunicatul emis de Primăria Oradea

„În dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2016, s-a produs o alunecare de teren pe Dealul Ciuperca, care a afectat grădina publică amenajată aici anul trecut de către municipalitate.

În vederea constatării situaţiei din teren, s-a constituit o comisie din care au făcut parte Marius Moş – director DMPFI Primăria Oradea, Daniel Tivadar – şef de proiect SC Poliart SRL, Marius Ionaşcu – director tehnic SC Abed Nego Com SRL, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan şi alţii. Comisia a stabilit că porţiunea cuprinsă între punctul de alimentaţie publică şi amfiteatru, destinată publicului vizitator, nu prezintă siguranţă şi stabilitate. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care ar putea pune în pericol cetăţenii, s-a dispus închiderea accesului public pe întreg amplasamentul situat între punctul de alimentație publică şi pasarela peste drumul expres şi calea ferată.

În urma evaluării pagubelor din zonele în care s-au produs alunecările de teren, s-a stabilit că din suprafaţa totală de 38.759 mp, au fost afectaţi cca 3100 mp (mai puţin de 10%), iar din lungimea totală de 1200 metri a aleilor, sunt afectaţi 165 de metri. De asemenea, un singur punct de belvedere din cele cinci a fost afectat de alunecarea de teren.

Municipalitatea a dispus recuperarea tuturor materialelor din zonele afectate: mobilier (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), elemente ale sistemului de irigaţie, plante etc, cea mai mare parte a acestora fiind în stare bună.

S-a luat legătura cu Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au făcut mai multe verificări în teren. De asemenea, municipalitatea a dispus executarea unor forări de către geologi, pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare.

„În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea care i-a revenit municipiului Oradea din investiţia totală fiind de 1.722.253 euro.
Amenajarea grădinii publice a început în decembrie 2014, încheindu-se la sfârşitul lunii decembrie 2015. Lucrările executate de firma Abed Nego Com SRL au un termen de garanţie de 5 ani”.47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor