Expoziţie inedită de hărţi militare

De Alexandra Lăzureanu
Expoziţie inedită de hărţi militare
Un eveniment complex a fost organizat joi la Muzeul Militar din Oradea, pentru a marca GIS Day, sărbătorită pe întreg mapamondul.

Gazdele şi, desigur, organizatori ai evenimentului au fost Muzeul Militar, Consiliul Judeţean Bihor şi ESRI România, instituţii reprezentate de lt.col.rz.ing.Gheorghe Nedelcu, şeful compartimentului GIS din CJ, col. rz. Drd. Ing. Dan Poinar şi ing. IT Eugen Antal, preşedintele Clubului Toastmasters Oradea. Cei trei au ţinut să explice celor prezenţi, în câteva cuvinte, ce înseamnă un Sistem Informatic Geografic (GIS) şi ce importanţă are acesta pentru cetăţeni. Totodată s-a amintit că proiectul de implementare a GIS în Bihor, cu impact major asupra judeţului, a costat 497.500 eur.

Din pasiune

Ideea expoziţiei i-a venit lui Nedelcu, datorită vechii sale pasiuni pentru hărţi, pe care acum le digitalizează şi le vectorizează. „Până acum câţiva ani hărţile militare erau secrete, iar aceasta expozitie ar fi de interes pentru toata lumea” a precizat Nedelcu. Exponatele sunt reproduceri sau originale de dinaninte de primul razboi mondia, din timpul acestuia, din al doilea război modial şi până în prezent. Hartile au fost luate de pe internetnet, cumparate, sau oferite pentru expoziţie de colecţionari, în total 16 planşe expuse, plus alte câteva hărţi originale în vitrine. Hărţile sunt de mai multe tipuri, făcute de austrieci, maghiari, americani şi nemţi, care datează de la începuturile anilor 1700 şi până în anii 2000. În colecţia prezentată se regăseşte şi o fotografie aerină din momentul bombardamentului americanilor asupra Oradiei din anul 1944, în care se regăsesc locaţiile exacte bombardate la acel moment. Încă de la deschiderea expoziţiei, zeci de orădeni, cu precădere tineri, s-au înghesuit să-şi satisfacă curiozitatea în ceea ce priveşte hărţile militare sau istoria zonei în care ne aflăm. Expoziţia va fi deschisă publicului două saptamani, iar în data de 20 noiembrie, la Colegiul Mihai Eminescu, elevii de acolo vor prezenta o aplicaţie creată de ei pe bază de GIS.

 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !