Extinderea Aeroportului Oradea are OK-ul finantatorului

De Cristina Ghilea
11Comentarii
Extinderea Aeroportului Oradea are OK-ul finantatorului
Proiectul aeroportului a primit, vineri, un aviz decisiv pentru obţinerea banilor pentru modernizare.

Comitetul de monitorizare pentru POS Transport a dat avizul de principiu favorabil pentru finanţarea proiectului de modernizare şi extindere a Aeroportului Oradea, anunţă Consiliul Judeţean printr-un comunicat de presă.

„Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi paşi de parcurs pentru obţinerea unei finanţări. Aprobarea venită de la un organism al finanţatorului oferă o mai mare certitudine că proiectul va fi implementat”, ne-a spus Marcel Boloş, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport.

Proiectul de extindere a Aeroportului Oradea este gândit în două etape, din care prima – modernizarea terminalelor de pasageri – a şi fost finalizată.

Cea mai importantă este etapa a doua, al cărui cost este estimat la aproximativ 24 milioane euro şi constă din extinderea pistei de decolare-aterizare de la 1.800, la 2.100 metri. Cu această creştere a porţiunii de rulare, pista devine practicabilă pentru aeronave Boeing 737, cu până la 180 de pasageri.

Destianţii noi

În contul proiectului se vrea modernizarea sistemului de balizaj luminos pentru categoria II de operare, sistemului de alimentare cu energie electrică, a sistemului de telecomandă pentru sistemul de balizaj şi a sistemului de iluminat pentru platforma a de îmbarcare, debarcare. „Se intenţionează extinderea platformei şi depozitului de combustibil astfel încât să devină unul regional. Depozitul este în curs de autorizare ca antrepozit fiscal de producţie combustibili”, mai arată comunicatul Consiliului Judeţean.

În paralel cu proiectul extinderii pistei, au fost făcute demersuri la Comisia Europeană pentru implementarea schemei de ajutor la înfiinţarea de noi destinaţii pentru plecare/sosire pe şi de pe Aeroportul Oradea. Prin această schemă de ajutor financiar companiile aeriene ar fi încurajate să opereze la Oradea, deschiderea unor destinaţii noi, fiind însoţită în primii ani de costuri mari. Ajutorul ar fi acordat pe o perioadă de maximum cinci ani, se mai arată în comunicat.

 

Taguri: ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor