Femeia rroma dublu discriminata

Femeia rroma dublu discriminata
Femeia de etnie rroma este supusã unei duble discriminãri. Cel putin asa reiese din discutiile purtate în jurul mesei rotunde organizate ieri de AJOFM Bihor.
În primul rând femeia rromã este discriminatã odatã cu toatã etnia, începând de la grãdinitã si pânã la primirea pensiei.

„Copii români îsi bat joc de fetita mea de când au auzit cã este copil de rrom. Cu alte fete nu se comportã la fel. Îi aruncã fel de fel de vorbe vulgare. I-am spus si la director, a spus cã se rezolvã. Dar nu s-a rezovat nimic”, spune Alexandru Balog, consilier local la Alesd si consilier la Fundatia Ruhama. La Tãuteu, rromii se confruntã cu probleme de discriminare încã din clasa întâi. „În loc sã facã clase comune cu rromi si românii, pe rromi i-a pus într-o singurã clasã. Un copil care a rãmas de douã ori repetent nu mai este primit la scoalã”, a precizat o consilierã localã din Tãuteu, de etnie rroma. Cei care ar fi trebui sã-i rãspundã la aceste întrebãri si acuzatii, reprezentantii Inspectoratului ªcolar Judetean, au lipsit de la masa rotundã, desi au fost invitati.

Legea rroma

Pe de altã parte, femeile rrome sunt discriminate în cadrul etniei de însisi bãrbatii lor. „Cu ocazia organizãrii caravanei în comunitãtile de etnie rromã am întâlnit localitãti în care femeile nu erau lãsate de bãrbati sã participe. Intrau doar bãrbatii, iar ele erau lãsate afarã”, ne-a precizat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor.

Unii dintre reprezentantii rromilor prezenti la întrunire sunt de pãrere cã femeile nu sunt lãsate sã iasã în fatã din cauza geloziei bãrbatilor. Altii considerã cã legile nescrise ale rromilor sunt respectate fãrã crâcnire în unele comunitãti. Acolo rromii nu au curajul sã iasã din vorba bulibasei.

„Dacã femeia ar merge la serviciu, ar câstiga bani, iar autoritatea bãrbatilor, care – conform legii nescrise a rromilor – este cel care trebuie sã aducã bani în casã, ar scãdea. Dupã legea rromilor femeia trebuie sã facã copii, sã-i crescã si sã aibã grijã de bãrbat”, a spus un student de etnie rromã.

Alexandru Balog, este de altã pãrere. El crede cã depinde de rromii care-i coordoneazã în a schimbara mentalitatea rromilor. „La noi la Alesd nu se întâmplã asa. Le-am explicat cã pentru ei este mai bine dacã muncesc si femeile. Câstigã bani mai multi si pot sã trãiascã mai bine”, a declarat Balog.

Solutii

Participantii la masa rotundã sunt de pãrere cã trebuie fãcut ceva pentru a schimba mentalitatea rromilor si pentru a-i ajuta. „Vom continua caravana de consiliere a rromilor si în alte localitãti. Pentru început am ales acele zone în care erau oferite locuri de muncã. Alesdul de exemplu.

În cazul în care sunteti discriminati si nu se iau mãsuri, mergeti mai departe. Sunt foruri superioare care se vor implica”, a spus Dorel Drãghici, directorul AJOFM Bihor. Drãghici a mai anuntat cã începând cu anul viitor UE va finanta mai multe proiecte prin care rromii vor fi ajutati sã se integreze în societate.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !