Femeile, prada usoara a talharilor

De Alexandra Lăzureanu
Femeile, prada usoara a talharilor
Poliţiştii bihoreni acţionează în locurile publice aglomerate pentru a preveni victimizarea femeilor prin tâlhărie.

Vineri, începând cu ora 10:00, în Piaţa Cetate poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate, lansează campania de prevenire a tâlhăriilor ,,Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria!”. Poliţiştii bihoreni vor oferi celor prezenţi în piaţă materiale informative şi sfaturi utile pentru a-şi proteja bunurile şi integritatea fizică, astfel încât să nu devină victime ale acestui gen de fapte. Campania are ca scop creşterea gradului de informare a femeilor cu privire la modalităţile de prevenire a tâlhăriilor. Mesajul campaniei va fi transmis atât prin intermediul principalelor canale de informare în masă, cât şi în cadrul întâlnirilor pe care poliţiştii le vor avea cu grupurile ţintă. Pe parcursul campaniei, poliţiştii se vor întâlni cu reprezentantele asociaţiilor de femei, ale firmelor cu un număr mare de angajate şi asociaţiilor profesionale şi le vor oferi sfaturi utile pentru prevenirea tâlhăriilor prin smulgere. În cadrul acţiunilor care vor fi desfăşurate în diverse locuri publice, precum parcuri sau zone comerciale, vor fi distribuiţi 1.000 de fluturaşi cu recomandări preventive şi vor fi postate 50 de afişe cu mesajul campaniei preventive. Totodată, mesajul campaniei va fi promovat prin intermediul a două spoturi audio.

Informaţii utile – factori de risc

Aproximativ jumătate dintre tâlhării sunt reprezentate de smulgerile de obiecte (telefon mobil, poşete, bijuterii), cel mai adesea acestea se comit pe stradă, în spaţii deschise: artere principale, pieţe, alei, parcări sau parcuri. Cea mai frecventă modalitate de însuşire a bunurilor este prin smulgerea acestora, fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a banilor din mâinile proprietarilor. Cel mai frecvent, suspecţii acţionează rapid, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţi au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona. În cazul smulgerilor comise în mijloacele de transport, suspecţii acţionează în staţii, când uşile se deschid, victima rămânând blocată înăuntru, un factor favorizant fiind aglomeraţia la urcarea şi coborârea din acestea. Cel mai adesea, victimele tâlhăriilor comise prin smulgere sunt femei, ele având la vedere bunurile vizate de obicei de suspecţi (bijuterii, telefoane mobile, poşete). De obicei, acestea nu sunt rănite sau rănile suferite sunt superficiale. În funcţie de modul de comitere, s-a putut observa o corelaţie între sexul victimei şi modalitatea prin care s-a comis tâlhăria. Astfel, femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lănţişoare sau genţi. Cele mai riscante atitudini sunt etalarea lănţişoarelor şi a altor bijuterii, neatenţia la cei din jur, parcurgerea zonelor neiluminate fără însoţitor. De asemenea, un alt factor de risc este reţinerea în a solicita ajutor atunci simţim că suntem urmăriţi sau persistenţa de a urma traseul către casă în cazul în care ne dăm seama că suntem urmăriţi. În aceste situaţii este mai bine să solicităm ajutor, să urcăm într-un mijloc de transport sau să ne îndreptăm către un loc public mai aglomerat!

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !