Fermierii iau credit cu adeverinte de la APIA

De Simona Albinaru
Adeverinţe pentru credite
Adeverinţe pentru credite
Beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv ovine/caprine pot solicita adeverinţe pentru credite.

Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Bihor eliberează, până la efectuarea plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale, adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente. Creditele pot fi luate de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia,.

Până la această dată, Agenţia a încheiat convenţii cu CEC Bank SA, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Procredit Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica, UnicreditTiriac Bank.

Proceduri

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă: că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC sectorul zootehnic la specia bovine şi/sau ovine/caprine, pentru anul 2012, că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de solicitare a plăţii naţionale complementare sector zootehnic, până la data emiterii Adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare etc.

Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează 80% din valoarea creditelor acordate de bancă. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

„Până la acest moment APIA Centrul Judeţean Bihor a eliberat un număr de 540 adeverinţe pentru beneficiarii PNDC în sectorul zootehnic, la specia bovine pentru o sumă aferentă de 5.441.900 lei, 380 pentru beneficiarii PNDC în sectorul zootehnic, la specia ovine şi caprine pentru o sumă de 4.236.872,32 le şi cinci adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 215– plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a – porcine pentru o sumă de 786.155 euro”, a precizat directorul APIA Bihor, Florian Pavel.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !