Festivalul Vinului la Castelul Zichy

De Veronica Bursaşiu
6Comentarii
Festivalul Vinului la Castelul Zichy
© Foto: newsbihor
Degustări de vin, demonstrații gastronomice, programe pentru copii, târg al meșterilor populari și concerte – astfel se rezumă programul celei de-a doua ediții a Festivalului Gastro și de Vin „Bakator”.

Vinul Bakator va fi „regele” festivalului. Un vin nobil, care provine dintr-un strugure cu pieliță roșie, dar cu miez alb, un vin de tip feminin, cu parfum floral, cu un conținut de zaharuri care face ca paharul să capete aspectul de vitralii caracteristice geamurilor bisericilor.

Considerată vechea podgorie a municipiului Debrețin (Ungaria), Primăria Comunei Diosig și-a propus dezvoltarea unei strategii de revitalizare a viticulturii din Valea Ierului, inițiativa fiind sprijinită de orașul din Ungaria.

„Astfel, Festivalul Gastro și de Vin „Bakator” face parte dintr-o strategie pe termen lung, care își propune promovarea culturii vinului local și a gastronomiei tradiționale. De aceea, în cadrul Festivalului vor putea fi degustate 47 de vinuri provenind de la 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, organizatorii invitând totodată cele mai renumite crame de vin de tip «bakator» din țară, precum și din Ungaria, Serbia sau Statele Unite”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă primarul de Diosig, Mados Attila.

Aflat la cea de-a II-a ediție, Festivalul Vinului și al Gastronomiei de la Diosig s-a născut dintr-o inițiativă privată, Balul Vinului inițiat de Vinoteca Vura și Doamnele Vinului, un grup de susținere condus de Noemi Palfi.

Prezent la eveniment, cultivatorul de viță Bakator Lorand Heit a explicat că anul acesta 3.000 de butași de viță Bakator au fost împărțiți cultivatorilor din Valea Ierului, urmând ca la anul să ajungă în posesia celor care doresc să cultive această specie de vin 20.000 de butași, ceea ce înseamnă o suprafață de 5 ha. În jurul acestei specii de viță-de-vie s-a constituit Asociația Bakator, formată din 5 membri fondatori, care se dezvoltă prin cooptarea altor membri, inclusiv din Ucraina și din apropiere de Balaton.

„Dacă vinul e unul produs în mod tradițional, atunci și în ceea ce privește mâncarea ne vom axa pe gastronomie tradițională. Vor fi ciorbă de bivol, hamburgher de bivol și cârnat dublu de Debrețin”, a spus primarul Mados Attila.

Prezent la eveniment, Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean, a anunțat că instituția pe care o conduce susține Diosigul în tentativa de a se promova și personaliza ca producător de viță-de-vie și de vin.

Țambal și blues

Evenimentul va avea loc în data de 26 mai, în grădina Castelului Zichy din Diosig. Programul începe la ora 11:00, primul concert, al renumitei trupe de muzică autentică folclorică „Tokos”, având loc de la ora 13:00. Momentele muzicale continuă cu concertul trupei „Cimbaliband” din Ungaria, o formație de world music recunoscută în toată lumea pentru virtuozitate și pentru contemporaneitatea cu care membrii își compun melodiile. De la ora 17:30, AG Weinberger, regele blues-ului din România, urcă pe scenă, programul fiind încheiat de la ora 20:00 de concertul trupei de muzică ușoară din Ungaria, „Honeybeast”.

Biletele pentru festivalul din 26 mai pot fi achiziționate la fața locului, la prețul de 10 lei. Degustările se fac pe baza unor bonuri care pot fi achiziționate la intrarea la festivalul. Nu se percepe taxă de intrare pentru persoanele sub 18 ani.

Programul festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și de pe smartphone-uri, descărcând aplicația FestivApp.



6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor