Fii responsabil cu natura în Țara Crișurilor

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Protejarea faunei şi naturii aduse în atenţia bihorenilor
Protejarea faunei şi naturii aduse în atenţia bihorenilor
Asociaţia Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” îi îndeamnă pe bihoreni să fie responsabili în privința protejării biodiversității naturale din cadrul siturilor aflate în zona Țării Crișurilor.


Conferinţa de prezentare a proiectului a avut loc la Hotelul Continental Forum din Oradea, unde Andrei Togor, managerul de proiect și Mihai Togor, președintele Asociației „Aqua Crisius”, au făcut o sinteză a importanței implementării acestuia în rândul bihorenilor. Cu această ocazie, reptrezentanții Asociției „Aqua Crisius” au prezentat planurile de management vizate în cadrul proiectului „Elaborarea Planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare a siturilor – Crişul Negru, Crişul Repede (amonte de Oradea) şi Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Defileul Crişului Negru, Lunca Inferioară a Crişului Repede, Diosig şi Valea Iadei”, proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii”. Andrei Togor a precizat că pentru asigurarea implementării planurilor de management a proiectului se vor organiza mai multe consultări publice. „Conform managementului proiectului suntem obligați să organizăm dezbateri publice în arealul celor șase situri din zona Țării Crișurilor”, a spus Andrei Togor. Astfel, vor avea loc dezbateri în localitățile din zona Crișului Negru: Șoimi, Căpâlna, Cociuba Mare, Tinca, Batăr, Mișca, Ciumeghiu, Zerind, Avram Iancu; zona Crișul Repede în amonte de Oradea: Vadu Crișului, Aușeu, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Lugașu de Jos, Tileagd, Săcădat, Ineu, Oșorhei, Oradea; zona luncii inferioare a Crișului Repede: Oradea, Sântandrei, Girișu de Criș, Toboliu; zona Valea Iadei: Curățele, Budureasa; precum și la Diosig. „La toate consultările publice vor fi prezentate tuturor celor implicați (administrații publice locale, societatea civilă, crescători de animale, proprietari de terenuri agricole sau păduri, reprezentanți a diferite societăți comerciale) planurile de management al proiectului. Vor fi distribuite 2000 de mape cu pliante, materiale informative, pixuri și stickere”, a declarat managerul proiectului.

Între 3.000 și 100.000 de lei amendă pentru distrugerea naturii

Conform proiectului demarat de Asociația „Aqua Crisius” cei implicați vor semna contracte în baza cărora se angajează că prin activitatea desfășurată în arealul siturilor să nu ducă la deterioararea biodiversității naturale. „În urma implementării proiectului noi vom face anual o anchetă pastorală în zona siturilor protejate. În cazul în care nu se vor conform cei vinovați vor fi sancționați. Noi nu dorim acest lucru, nu acesta este rolul nostru. Mergem doar pe bază de prevenție. Însă dacă va fi cazul, e adevărat se vor da amenzi. Cuantumul acestora va fi în funcție de gravitatea daunelor aduse ca urmare a nerespectării condițiilor de protejare a biodiversității naturii ce se impun în spațiul sau în preajma siturilor. La persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, iar la cele juridice de la 25.000 la 100.000 de lei”, atrage atenția Mihai Togor, președintele Asociației „Aqua Crisius”. Valoarea totală a proiectului este de 1.637.659 lei, din care contribuţia financiară nerambursabilă a Uniunii Europene este de 90%, iar cea a Guvernului României la10%.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor