Fiscalitatea, la sertar!

De Cristina Ghilea
Fiscalitatea, la sertar!
Proiectul impozitelor mari e ţinut la sertar până decide Guvernul dacă ajustarea e obligatorie ori nu.

Consilierii locali se întrunesc marti, pentru o primă şedinţă extraordinară din acest an dar, în ciuda intenţiilor iniţiale, un proiect de hotărâre pe tema creşterii impozitelor şi taxelor cu 16% nu se va afla pe ordinea de zi. Edilii au decis să ţină proiectul de HCL-ul la sertar până când Guvernul se decide dacă e obligatorie sau nu majorarea cu 16% – indicele inflaţiei pe ultimii trei ani.

Declaraţiile politice în contradictoriu sunt cele care generează buimăceala din sistemul finanţelor locale, cu câteva zile înainte de începerea sesiunii de încasări a dărilor.

„Premierul a avut o declaraţie din care reiese că este dreptul autorităţilor locale să opteze pentru modificarea sau nu a impozitelor. Materialul cu mărirea tuturor impozitelor şi taxelor cu 16% este pregătit, este semnat dar îl ţinem în aşteptare până când se clarifică situaţia”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.

În caz că premierul se răzgândeşte, nu este exclus ca aleşii să se adune din nou, în jurul mesei ovale din Sala Mare a Primăriei, eventual vineri, pentru a modifica fiscalitatea până luni, când se dă liber la plata impozitelor şi taxelor.

De ieri într-o săptămână ar trebui să înceapă încasarea taxelor şi impozitelor anului în curs doar că, la Oradea cel puţin, cuantumul dărilor este o necunoscută.

Consilierii locali au votat la finele anului trecut o creştere a impozitelor pe imobilele persoanelor fizice cu 4,2%, menţinându-le pe celelalte la nivelul lui 2012. Discuţia despre ajustarea fiscalităţii la nivel naţional cu creşterea inflaţiei, 16% adică, exista şi atunci. Obligativitatea sau nu a măririi impozitelor nu e clară nici până acum. Ieri, cu o zi înainte de şedinţa extraordinară a deliberativului local anunţată pe 7 ianuarie, edilii nu se hotărâseră dacă să introducă sau nu pe ordinea de zi a şedinţei materialul pregătit. Asta din cauza declaraţiilor politice. „Premierul a avut o declaraţie din care reiese că este dreptul autorităţilor locale să opteze pentru modificarea sau nu a impozitelor. Materialul cu mărirea tuturor impozitelor şi taxelor cu 16% este pregătit, este semnat dar îl ţinem în aşteptare până când se clarifică situaţia”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.

Conform programului anunţat încă de anul trecut, încasarea impozitelor şi taxelor aferente lui 2013 începe luni, pe 14 ianuarie deci, cel puţin teoretic, până la această dată, indexarea sau menţinerea lor la nivelul din 2012 ar trebui bătută în cuie.

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !