Flori la bustul lui Delavrancea

De Camelia Busu
Flori la bustul lui Delavrancea
S-au comemorat la Oradea 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Joi a fost comemorată personalitatea scriitorului, avocatului şi omului politic Barbu Ştefănescu Delavrancea, la 100 de ani de la trecerea sa la cele veşnice şi 160 de ani de la naştere.

La festivitatea care a avut loc joi, la prânz, la statuia acestuia din Oradea, au participat Lucian Silaghi, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Paşcu Balaci, avocat, conducătorul Cenaclului literar „Barbu Ştefănescu Delavrancea”, membri ai Baroului de avocaţi Bihor, elevi ai Colegiului naţional „Iosif Vulcan” însoţiţi de prof. Dana Mihincău, av. Antiţa Balaci şi poetul Alexandru Sfârlea.

Barbu Ştefănescu Delavrancea era admirat şi respectat în epoca sa şi pentru abilitătile oratorice şi pentru patriotism. Scriitorul era mândru de felul de a fi al românilor. În septembrie 1902, de exemplu, într-o conferinţă afirma că „bravura, uneori având aerul nepăsării de viaţă şi de moarte” este caracterul esenţial al românilor, caracter ce reiese din întreaga noastră istorie.

barbu-sd1

În perioada interbelică, la Oradea, asociaţiile culturale româneşti au cunoscut o adevărată efervescenţă. Dintre acestea, Marea Reuniune culturală “Cele trei Crişuri”, constituită în anul 1919 şi Casa Naţională a Judeţului Bihor au fost cele mai implicate în ceremoniile prilejuite de dezvelirea bustului lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, în 17 iunie 1934, bust realizat de către Cornel Medrea, unul dintre cei mai importanţi sculptori români.

„Amplasarea acestui bust în proximitatea Liceului de fete “Oltea Doamna” (actuala Şcoală gimnazială cu acelaşi nume) nu a fost întâmplătoare pentru că Oltea Doamna a fost mama lui Ştefan cel Mare, iar B.S.D. este autorul trilogiei “Apus de soare”, „Viforul” şi „Luceafărul”, în care conturează inegalabil personalitatea puternică a domnitorului. Un alt motiv pentru care asociaţiile culturale din Oradea au dorit să existe la Oradea un bust al scriitorului, avocatului şi omului politic Barbu Ştefănescu Delavrancea a fost atitudinea lui din anii 1893-1894 faţă de procesul Memorandiştilor.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor va demara procedura de clasare a acestei valoroase sculpturi, aparţinând lui Cornel Medrea, astfel încât să devină monument de for public cu statut de monument istoric. Este şi aceasta o formă de recunoştinţă, în Anul Centenarului, pentru cel care spunea „Visul atâtor generaţii de strămoşi, de moşi şi de părinţi l-am visat şi noi, şi acum îl vedem aevea […]. Suntem un singur popor, Carpaţii ne sunt şira spinării”…, spunea fără a fi avut şansa de a fi contemporan cu momentul de la 1 Decembrie 1918, trecând în eternitate la 29 aprilie 1918”, spune Lucian Silaghi, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

La comemorarea de joi s-au depus coroane de flori iar elevii au aşezat câte o garoafă albă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !