Foc de la instalaţiile electrice

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Foc de la instalaţiile electrice
Incendiile provocate de instalaţiile electrice exploatate în mod necorespunzător au o pondere ridicată.


În unele cazuri acestea s-au soldat cu pagube materiale importante. Una din cauze o reprezintă numărul mare de consumatori utilizaţi, alimentaţi printr-un sistem electric deficitar, improvizat sau vechi. Cu toate acestea, neglijenţa şi lipsa de informare sunt factorii de mare risc. În acest context, ISU Crişana reaminteşte cetăţenilor regulile de bază ce trebuie respectate pentru a evita producerea unor eventuale evenimente nedorite de acest gen. Cele mai multe incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat, etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.

Nu improvizaţi

Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii, intră şi reparaţiile făcute de către o persoana neautorizată, iar diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi. Banii cheltuiţi pe prize şi prelungitoare pot reprezenta cea mai bună investiţie: alegeţi întotdeauna ceramică în locul plasticului, iar în cazul în care achiziţionaţi produse mai ieftine, este bine să vă asiguraţi că sunt folosite corespunzător. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecherului. Treptat, arsura se va întinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent. Atunci când plecaţi de acasă deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Departe de apă şi căldură

În cazul în care în apartamentul dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa. În cazul în care în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului, ci apelaţi 112.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor